Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zabranjeni grad: Stvari koje niste znali o najvećoj palači na svijetu

Preuzmite sliku

Zabranjeni grad je naziv za nekadašnju carsku palaču kineskih dinastija Ming i Qing koja se nalazi u samom središtu Pekinga. Cijeli kompleks se prostire na više od 720.000 kvadratnih metara, a obuhvata 890 zgrada i 9999 prostorija.

Koliko je zapravo Zabranjeni grad velik najbolje se vidi s obližnjeg parka Jingshan koji se nalazi na brežuljku. Izgradnja Zabranjenog grada započela je 1406. godine, trajala je 14 godina, a u njemu je sudjelovalo oko milion radnika. Riječ je o simetričnom prostoru koje je pozicionirano i uređeno prema pravilima feng shuija.

  • Cijeli kompleks se smatra i najvećom zbirkom dobro očuvanih srednjevjekovnih drvenih struktura na svijetu. Ovdje možete pogledati Palaču velikog mira, Dvoranu srednjeg sklada, Meridijanska vrata, mramorne mostove, galerije i slične bogato urešene objekte koje ostavljaju bez daha. Da požar izbije u Zabranjenom gradu, uništio bi dobar dio kompleksa u vrlo kratkom vremenu. Upravo zato kineske su vlasti zaposlile posebnu vatrogasnu službu koja svakodnevno provjerava situaciju na terenu. U samom kompleksu na snazi je pedesetak vatrogasnih protokola, a postavljeno je 94 podzemnih hidranata te oko 5000 aparata za gašenje požara.

  • Na krovovima zgrada u Zabranjenom gradu nećete vidjeti ptice. Da bi očuvali čistoću i dostojanstvo ovoga mjesta graditelji su napravili vrlo skliske krovove na koje ptice ne mogu sletjeti i zadržati se. S druge strane, tu ćete vidjeti stotinjak mačaka. Mačke su, naime, bile omiljeni kućni ljubimci kineskih konkubina.

  • Zabranjeni grad je najposjećenija turistička atrakcija u Kini. Svake godine obiđe je oko 14 miliona posjetitelja više čak i od bilo kojeg dijela kineskog zida. Zbog širenja opasnog coronavirusa muzej je trenutno zatvoren, a svi eksponati mogu se pogledati online. Ova opcija dopuštena je samo osobama koji se trenutno nalaze u Kini. Zabranjeni grad od 2017. godine može se razgledati bez vize. Iako je viza potrebna za ulazak u veći dio Kine, doputujte li direktno u Peking u njemu možete ostati bez ovoga papira do 72 sati. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje