Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zabranjen pristup Facebooku tinejdžeru koji je pratio avion Elona Muska

Preuzmite sliku

Tinejdžeru  koji je pratio avion Elona Muska zabranjen je pristup Facebooku.

Jack Sweeney je u žiži javnosti od siječnja, nakon što je počeo pratiti privatne čarter letove zvijezda poput Kylie Jenner, ali i onih izvršnog direktora Tesle. No sada se ovaj student iz Floride našao na udaru kritika platforme Meta jer je njegova stranica posvećena Muskovim letovima uklonjena s te društvene mreže. Na Twitteru je autor softvera UberJets podijelio poruku koju je primio od Facebook tima.

“Bok, Jack. Nažalost, vaša stranica Elon Musk's Jet nije objavljena jer krši uvjete Facebook stranica. To znači da i dalje možete vidjeti stranicu, ali je drugi ljudi neće moći vidjeti i nećete moći dodati nove osobe da rade na vašoj stranici. Ako mislite da je ovo pogreška, javite nam”, glasila je poruka koju je dobio.

Budući da je Jack jednostavno podijelio snimku zaslona, zasad nije jasno koje je uvjete Jack prekršio svojom stranicom da bi ona bila uklonjena. Prethodno je Jack dospio na naslovnice kada je otkrio da se Musk navodno vozio privatnim letovima čak i kraćim od zloglasnog putovanja Kylie Jenner od 17 minuta.

Tinejdžer je tvrdio da je Musk letio više puta od međunarodne zračne luke Los Angeles do zračne luke Hawthorne, koje su udaljene samo oko 9 kilometara. Sweeney je u prethodnom intervjuu za CNBC Make It rekao o svojim otkrićima: “Postoji toliko mnogo razloga zašto moraju biti iznenađeni. Činjenica da se letovi čak mogu pratiti, da je to slavna osoba i da je to brz let.”

U junu 2020. Sweeney je napisao kod za prijenos Muskovih podataka o letu s javnih web-mjesta, koja prate lokaciju, visinu i brzinu iz federalno reguliranih zrakoplova, i organizirao automatsko objavljivanje na svom Twitter profilu @ElonJet.

U roku od nekoliko mjeseci stranica je privukla dosta pažnje. Sada ima impresivnih 487 hiljada pratioca a Sweeney je napisao novi kod za praćenje drugih zrakoplova slavnih osoba i njihovo dodavanje na popis, rekao je ranije za CNBC Make It u intervjuu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,