Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zaboravljeni tunel prepun tajni: Otpečatili ga i otkrili nevjerovatnu kolekciju oldtimera (FOTO)

Preuzmite sliku

Tunel je napravljen za potrebe, ako do njega dođe, bijega kraljevske porodice. Dao ga je izgraditi kralj Ferdinand II., svjestan nemira i prevrata koji su se događali u 19. stoljeću…

U samom centru grada Napulja, na Piazzi del Plebiscito, nalazi se ulaz koji vodi tridesetak metara ispod zemlje, do Bourbon tunela koji kroz svojih ukupno 530 metara dužine, pokazuje ogromne prolaze, velike špilje i uske odvodne kanale. Tunel je inače izgrađen sredinom 19. stoljeća, ali je gotovo zaboravljen po završetku Drugog svjetskog rata. Ipak, ponovno je “otkriven” početkom 21. stoljeća, piše Punkufer.hr.

Tunel je napravljen za potrebe, ako do njega dođe, bijega kraljevske porodice. Dao ga je izgraditi kralj Ferdinand II., svjestan nemira i prevrata koji su se događali u 19. stoljeću. Tako je 1848. skoro ostao bez prijestolja, pa je, čim je ojačao godinu poslije, odlučio izgraditi ovaj tunel. On je originalno trebao povezati kraljevsku palaču s vojnim barakama no smrt ga je u tome preduhitrila, i činilo se kako tunel nikad neće zaživjeti.

Ipak, 30-ih godina, u njemu su se počeli odlagati stari automobili, a za vrijeme velikog rata, poslužio je kao vojna bolnica i sklonište. Nakon rata u njemu su ostali brojni automobili, motocikli, frižideri i fašističke statue, no tunel je ubrzo zapečaćen i zaboravljen.

No, danas je situacija mnogo bolja. Gradske vlasti su shvatile da ovako nešto može samo privući turiste, pa su ga otvorile za javnost. Sad je “splet putova” pod gradom poznat pod nazivom “Galleria Borbonica”, a ako vas zanima kako je izgledala nekadašnja auto-moto industrija, ali i gdje su se stanovnici grada skrivali od granata, odvojite vrijeme i prošetajte ispod Maradoninog grada. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,