Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zabava za sve: Društvene igre u kojima mogu uživati članovi cijele porodice

Preuzmite sliku

U trenutku kada je mnoštvo događaja otkazano i ne preporučuje se boravak u zatvorenim prostorima sa puno ljudi, kućna izolacija je jedna od preporuka.

U takvim okolnostima nije neobično da vam poslije nekog vremena postane dosadno. Zbog toga vam u narednim redovima donosimo nekoliko preporuka za društvene igre u kojima mogu uživati članovi cijele porodice, u zatvorenom, na sigurnom.

Monopol

Igra koju vjerovatno većina ljudi poznaje i igrala je u nekom trenutku, a koja je mnogima bila jedna od prvih lekcija o značenju novca i mudrog ulaganja. Nije sve suhoparno kao što zvuči, veoma je zabavno praviti imperiju kuću po kuću i hotel po hotel, ali ukoliko namjeravate da se ponašate neodgovorno, slijedi kazna po džepu. Postoji u bezbroj varijanti, sa mnogim filmovima, serijama i video igrama kao inspiracijom.

Broj igrača: 2-8

Vrijeme postavke: 2-5 minuta

Prosječno trajanje partije: 20-180 minuta

 • Riziko

  Još jedan klasik poznat mnogima, koji također postoji u nebrojenim varijacijama. Nisu sve mape iste ni pravila jednaka, ali sigurno je da ovdje niko nikome nije prijatelj, u pitanju je rat. Dobar za strateško razmišljanje i jačanje znanja iz geografije, loš za jačanje prijateljstava. Zanimljiviji je sa maksimalnim brojem igrača.

  Broj igrača: 2-6

  Vreme postavke: 5-15 minuta

  Prosječno trajanje partije: 1-8 sati

 • Kluedo

  Ova igra je veći uspjeh doživjela na međunarodnoj sceni nego kod nas, ali svakako je vrijedna vaše pažnje. U pitanju je misterija u kojoj  je ubijen jedan čovek, a na igračima je da otkriju ko je to učinio, gdje i čime. Partija je neizvjesnija što je više igrača, jer je tako teže pogoditi sve brzo, već treba malo mozgati.

  Broj igrača: 2-6

  Vrijeme postavke: 5 minuta

  Prosječno trajanje partije: 10-60 minuta

 • Catan

  Jedna od najpopularnijih modernih igara, koja ima razna takmičenja širom svijeta. Igra se na tabli sastavljenoj od heksagona (šestougaonih polja) na kojoj je cilj da građenjem puta i sakupljanjem resursa dostignete određeni broj poena. Postoje razne ekspanzije, koje osnovnu igru dižu na još kompleksniji nivo i omogućavaju igranje više igrača.

  Broj igrača: 2-12, zavisno od verzije

  Vrijeme postavke: 15 minuta

  Prosječno trajanje partije: 1-2 sata

 • Carcassonne

  Okruženje je srednjevjekovno, a igra se tako što se postavljanjem pločica sa okruženjem tražite dobro mjesto za svoje „sljedbenike“ i skupljanje poena na razne načine. Igra je mnogo zanimljivija nego što djeluje na prvi pogled, a ona također ima razne ekspanzije, koje produžavaju i usložnjavaju iskustvo igranja.

  Broj igrača: 2-8, zavisno od verzije

  Vrijeme postavke: 1-5 minuta

  Prosječno trajanje partije: 30-90 minuta

 • Dixit

  Ovdje je u pitanju igra sa karticama, koja je dobar pokazatelj mašte i kreativnosti igrača. Svi uzimaju šest karata u ruku i igrač čiji je red opisuje svoju kartu sa koliko god riječi poželi. Potom svi igrači iz svoje ruke biraju kartu koja najviše odgovara tom opisu i na kraju pokušavaju da pronađu originalnu kartu. Postoje i setovi dodatnih karata, različite tematike.

  Broj igrača: 3-6

  Vrijeme postavke: 2-3 minuta

  Prosječno trajanje partije: 30 minuta

 • Ticket to Ride

  Igra je posvećena vozovima i cilj je na kraju imati što više željezničkih linija, i to što dužih. Igrači to čine sakupljanjem kartica vozova, kartica destinacija i postavljanjem vozova na mapu linija. Potrebno je napraviti ravnotežu između prevelikog širenja i opasnosti od toga da drugi igrač preuzme vašu rutu. Također ima brojne ekspanzije sa novim mapama. (Citymagazine)

  Broj igrača: 2-5

  Vrijeme postavke: manje od 5 minuta

  Prosječno trajanje partije: 1-2 sata

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje