Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za sve ljubitelje automobila i adrenalina: Staza na petom spratu zgrade

Preuzmite sliku

Nekadašnja Fiatova tvornica (Fabbrica Italiana Automobili Torino) automobila u Torinu i dalje je značajan dio turističke ponude ovog italijanskog grada. Iako se tu ne proizvode automobili već gotovo četiri desetljeća, betonska građevina Giancoma Mattea Truccoa iz 1923. skriva brojna iznenađenja.

Fiatov kompleks na pet spratova u Via Nizzi napravljen je po uzoru na slične takve tvornice u Detroitu u Sjedinjenom Američkim Državama te se smatrao jedinom od najmodernijih automobilskih tvornica u Evropi. U osamdesetim godinama prošloga stoljeća zgradi je novi izgled podario slavni arhitekt Renzo Piano, koji ju je zamislio kao multifunkcionalni prostor.

 • Danas se u njemu nalaze umjetnička galerija u staklu po imenu Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli, konferencijska sala, šoping-centar, helipad, a svoje mjesto je našao i inženjerski odjel Politehničkog sveučilišta u Torinu. Najviše pažnje i dalje pak privlači njegov krov.

  Na krovu zgrade u Lingottu nalazi se staza za utrkivanje automobilima duga oko jednog kilometara koja se nekada koristila za testiranje automobila iz proizvodnje. U šest desetljeća dugoj povijesti ovdje je napravljeno 80 različitih modela.

 • Nesvakidašnju pistu proslavio je film “Dobar posao u Italiji” iz 1969. godine s Michaelom Cainom u glavnoj ulozi, a bio je kulisa i nekoliko drugih filmova.

  Da je ovo turistima zanimljiv dio grada, svjedoči i podatak kako je 2018. u sklopu nekadašnjeg Fiatova kompleksa otvoren hotel DoubleTree by Hilton, koji omogućava svojim gostima besplatan dolazak na krov s kojeg puca nevjerovatni pogled na okolicu. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,