Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za rubriku “vjerovali ili ne”: U ovom japanskom selu više je lutaka nego ljudi

Preuzmite sliku

U selu Nagoru, duboko u planinama zapadnog Japana, vjetar huče niz opustjelu ulicu u kojoj nema žive duše. Ljudi nema, ali ulica je načičkana lutkama prirodne veličine kakvih u selu ima deset puta više od stanovnika.

To je djelo mještanke koja se tako bori protiv praznine i usamljenosti u Nagoru, jednom od brojnih japanskih sela opustošenih depopulacijom.

Nagoro, smješten 550 kilometara jugozapadno od Tokija, postao je poznat kao dolina lutaka otkako je Cukimi Ajano počela da postavlja strašila na ulice kako bi selu udahnula ‘život’.

“U selu nas živi samo 27, a strašila je deset puta više”, kaže Ajano (69).

Sve je počelo prije 16 godina kada je napravila strašilo i odjenula ga u očevu odjeću kako bi preplašila ptice koje su joj kljucale sjemenke u vrtu.

“Jedan mještanin je prolazeći ovuda stvarno pomislio da je to moj otac pa je strašilu rekao ‘dobar dan’. To je bilo smiješno”, sjeća se Ajano, koja otada nije prestala da izrađuje strašila.

 • S godinama je postala toliko vješta da joj za izradu jedne lutke u prirodnoj veličini, koje su sada razasute po cijelom selu, trebaju samo tri dana.

  Da bi strašila bila što sličnija ljudima, nanosi im šminku i rumenilo. U zgradi koja je nekad bila mjesna škola, razmjestila je 12 živopisnih lutaka dječje veličine i postavila ih za stolove kao da je upravo nastava u toku.

  Škola već odavno ne radi, nema djece, najmlađoj osobi u selu je 55 godina.

  Niže niz ulicu “porodica” lutaka razgleda napuštenu prodavnicu. Kod obližnje autobuske stanice takođe ih je nekoliko.

  Tako se Ajano prisjeća djetinjstva kad je u selu bilo živo. Mještana je tada, kaže, bilo nekoliko stotina.

  Nagoro nije jedino mjesto s takvom sudbinom u Japanu. Treća najjača ekonomija svijeta bori se sa starenjem stanovništva i niskim prirodnim priraštajem.

  Japan je na ivici toga da postane prva “ultra stara” zemlja na svijetu, s 28 posto stanovnika starijih od 65 godina. Po procjenama stručnjaka, taj će udio do 2050. narasti na gotovo 38 odsto.

  Po statističkim podacima, oko 40 odsto od 1.700 japanskih opština smatra se demografski opustošenim.

  Malo je vjerovatno da će neko uskoro doseliti u Nagoro, ali zahvaljujući strašilima tamo barem dolaze turisti od krvi i mesa.

  “Prije nego što sam počela da pravim lutke, niko nije navraćao. Sada ima posjetilaca”, rekla je.

  “Ne znam kako će Nagoro izgledati za deset ili dvadeset godina, ja ću u svakom slučaju nastaviti da pravim lutke”. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,