Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za matematičare: Pokušajte riješiti ovaj zadatak i zaradite milion dolara!

matematicari2
Preuzmite sliku

Povećao sam nagradu jer je to dobar način da privučem pažnju na matematiku općenito te na Bealovu pretpostavku

matematicari2

Bankar iz Teksasa i veliki zaljubljenik u matematiku ponudio je milion dolara osobi koja može riješiti kompleksnu matematičku jednačinu koja stručnjake muči još od ‘80-ih godina prošlog stoljeća.

Andrew “Andy” Beal, bankar je iz Dallasa koji je 1997. godine poklanjao 5000 dolara osobi koja može riješiti jednačinu koju je nazvao prema sebi (Bealova pretpostavka o teoriji brojeva), a sad je odlučio ponuditi više kako bi potaknuo mlade ljude da se zainteresuju za matematiku, piše Associated Press.

“Povećao sam nagradu jer je to dobar način da privučem pažnju na matematiku općenito te na Bealovu pretpostavku. Nadam se da će mnogi mladi ljudi zbog ovoga biti privučeni u svijet matematike”, napisao je u izjavi za medije.

Bealova pretpostavka traži da se dokaže da ako je Ax + By = Cz, a A, B i C su pozitivni cijeli brojevi i x, y i z pozitivni cijeli brojevi veći od dva onda A, B i C imaju zajednički faktor. Iz Američkog matematičkog društva u Rhode Islandu poručili su da je ovaj primjer, kao i u mnogim drugim slučajevima kad su u pitanju teorije brojeva, “lako prepričati, ali izuzetno teško dokazati”.

1995. godine sličan matematički problem, Fermatov posljednji teorem, dokazali su Andrew Wiles i Richard Taylor više od 350 godina nakon što je napisan, prenosi Business Insider.

Trenutno je najduže neriješen matematički problem Goldbachova pretpostavka koju je ruski matematičar postavio 1742. godine, stoji u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Sve detalje o Bealovoj pretpostavci i nagradnom takmičenju možete pronaći ovdje. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: