Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za dvije decenije napravio kolekciju od 1.000 starih modela mobitela

Preuzmite sliku

Sahabettin Ozcelik, koji radi kao serviser telefona u turskom Vanu, u 20 godina napravio je kolekciju sa hiljadu mobilnih telefona, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Prije četiri godine se preselio iz Yuksekove, u Hakkariju u centar grada i tamo popravlja mobilne telefone.

  Kako je kazao, odlučio je da skuplja stare modele telefona koje popravlja oko 20 godina.

 • U tom periodu lopovi, koji su ušli u njegovu kuću, ukrali su 700 od 1.700 mobilnih telefona različitih modela koje je Ozcelik prikupio tokom svog rada.

 • Ozcelik, koji preostale mobilne telefone izlaže u sobi svoje kuće, pažljivo se brine o telefonima koji su se prodali na hiljade u vrijeme njihove proizvodnje.

  Ozcelik je rekao da se ovim poslom počeo baviti prije 20 godina. Zanimali su ga telefoni i tada je počeo skupljati stare modele.

 • Podsjetio je da se stari modeli telefona više ne proizvode zbog stalnog razvoja novih modela telefona.

 • “Nakon nekog vremena odlučio sam napraviti kolekciju misleći da ljudi neće moći pronaći ove telefone. Imam telefone koje sam upravo kupio i popravio. Držim ih u svojoj kući. Svi telefoni rade. Baterije također, još uvijek rade. Imao sam 1.700 telefona, ukrali su 700”, ispričao je Ozcelik.

 • Istakao je da su svi telefoni vrlo rijetki i imaju veliku vrijednost.

  “I ranije su davali razne ponude, ali ja nisam dao svoju kolekciju. Namjestio sam sobu u svojoj kući posebno za telefone. Povremeno mi je teško da se brinem”, dodao je Ozcelik.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje