Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za 30 godina bakterije će potpuno uništiti olupinu Titanica

Preuzmite sliku

Raspadanje olupine Titanica, potonulog u vodama Atlantika prije više od 100 godina, dovelo je u problem naučnike “Ocean Gate” ekspedicije koji je istražuju. Naučne projekcije procjenjuju da će bakterije sa dna okeana dovesti do toga da olupina potpuno nestane za 30 godina.

Zato su, kako bi ubrzali istraživanja, iz “Ocean Gate” otvorili poziv za kupovinu mjesta zajedno sa posadama stručnjaka u misijama do Titanica. Nadaju se da će time obezbijediti finansijska sredstva od bogatih turista što bi im omogućilo nastavak dokumentovanja raspadanja olupine koju nastanjuje morska fauna, piše La Nacion.

 • Prava avantura

  Cijena učešća u misiji je od 125.000 dolara. Međutim, ono ne zavisi samo od novca, već je prvo potrebno prijaviti se. U svakom slučaju, prvi termin je bio 5. juli, a iz kompanije ih je najavljeno još 18.

  Izabrani će imati pravu avanturu: putovanje će započeti na brodu kompanije, koji će isploviti iz Kanade, tokom ljeta na sjevernoj polulopti. Tokom deset dana, koliko im je potrebno da dođu do olupine, oni će biti obučeni za zadatke koji ih očekuju sa ostalim članovima ekipe, sa kojima će provoditi svaki dan. Moraće da sarađuju sa posadom bilježući na koji način su okeanske vrste “prilagodile” hodnike i sobe broda koji je potonuo 4. aprila 1912. godine.

  Tokom putovanja, odabrani će na palubi broda vidjeti “Titan”, podmornicu kojom će obilaziti područje u kome se nalaze ostaci Titanica. Unutar podmornice, putnici će boraviti u jednoj od pet prostorija i otisnuće se na podvodno putovanje ka jednoj od najpoznatijih olupina na svijetu, dok se još uvijek može vidjeti.

  Propadanje brojnih dijelova broda

  Prozori koje će vidjeti su isti oni koji opravdavaju njihovo prisustvo – bakterije iz vode napravile su rupe na trupu broda i uništile nekoliko zidova, izlažući hodnike i unutrašnje prostorije onoga što je nekada bilo najveće plovilo koje je sagradio čovjek.

  Do danas, samo se 200 ljudi spustilo na 3.000 metara i vidjelo ostatke broda. Najnovije slike pokazuju propadanje brojnih dijelova broda, mjesta sa koga je prvi put viđen ledeni brijeg kao i ograda za koju su se putnici Titanica držali posmatrajući okean na fatalnom putovanju iz Sautemptona do New Yorka.

  Viktor Veskovo, jedan od istraživača koji je učestvovao u posljednjim spuštanjima do broda 2019. godine rekao je za magazin “Time”: Olupina je tamo dole 107 godina izložena jakim strujama i slanoj vodi, tako da nije pitanje da li će nego kada okean potpuno uništiti brod.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,