Petak, 24. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

YouTuberke iz Sjeverne Koreje čitaju Harryja Pottera i odlaze u vodene parkove, ali one su zapravo u tajnoj misiji

Preuzmite sliku

Stručnjaci sugerišu da su ova videa dio propagandne kampanje u svrhu rebrendiranja međunarodnog imidža zemlje

“Pozdrav svima, moje ime je Yumi i dolazim iz Pjongjanga. Ovo je moj prvi video. Vjerujem da ste znatiželjni pošto niste imali prilike doći u moju zemlju neko vrijeme zbog covida”, tako se na engleskom jeziku predstavlja mlada youtuberka YuMi iz Sjeverne Koreje. Potom u nastavku predstavlja razne vrste sladoleda koje se mogu naći u Pjongjangu. “Ovaj kornet je jako ukusan”, kaže Yumi nakon što se konačno odluči za jedan.

Ovaj četverominutni video skupio je više od 44.000 pregleda na YouTubeu, ali ovo nije običan vlog, piše CNN. Djevojka, koja sebe naziva YuMi, živi u Sjevernoj Koreji, možda i najizoliranijoj i najtajnovitijoj zemlji na svijetu.

Njezin YouTube kanal, kreiran prošlog juna, jedan je od nekoliko kanala koji su se pojavili na toj platformi u proteklih godinu ili dvije, a na kojima stanovnici Sjeverne Koreje tvrde da pokazuju svoj svakodnevni život. No, stručnjaci kažu da nije sve onako kako se čini te da su životi prikazani u videima daleko od svakodnevice miliona stanovnika pod režimom Kim Jong Una.

Sjeverna Koreja radi na novom imidžu

Štaviše, stručnjaci sugeriraju da su YuMi i njoj slični vjerovatno dio propagandne kampanje u svrhu rebrendiranja međunarodnog imidža zemlje u pristupačnu, turistima naklonjenu, destinaciju. Videa “izgledaju kao dobro pripremljena predstava” za koju scenarij piše sjevernokorejska vlada, kaže Park Seong-cheol, istraživač u tamošnjem Centru za ljudska prava.

Desetljećima je Sjeverna Koreja bila odvojena od ostatka svijeta, uz stroga ograničenja slobode izražavanja, slobodnog kretanja i pristupa informacijama. Uz to, korištenje interneta strogo je ograničeno. Zbog toga YuMi, koja ne samo da ima pristup uređaju za snimanje nego i YouTubeu, nije obična Sjevernokorejka, kažu stručnjaci.

“Povezivanje s vanjskim svijetom nemoguća je stvar za obične građane”, kaže Ha Seung-hee, profesor istraživanja Sjeverne Koreje na Univerzitetu Dongguk.

‘Omiljena knjiga mi je Harry Potter’

YuMi nije jedina takva youtuberka, prošle je godine svoj kanal otvorila i 11- godišnjakinja Song A. Ona tako u jednom od videa govori da joj je “omiljena knjiga Harry Potter” J. K. Rowling. Pri tome u ruci drži prvi nastavak, što se kosi s tamošnjim strogim pravilima koja zabranjuju stranu kulturu, posebno iz zapadnih zemalja, piše CNN. Njeni videi su, kao i kod YuMi, popraćeni veselom pozadinskom muzikom.

Također, djevojčica u videu govori britanskim naglaskom i sjedi u idiličnoj dječjoj sobi, opremljenom plišanim igračkama, ružičastim zavjesama, knjigama i globusom. Osim što čita Harryja Pottera, ova djevojčica ide u tamošnji vodeni park i posjećuje izložbu posvećenu naui i tehnologiji.

Nova strategija za privlačenje turista

Prikazi u ovim videima nisu 100 posto netačni, ali su pogrešni i ne predstavljaju normalan život u Sjevernoj Koreji, kaže Seong-cheol, istraživač iz Centra za ljudska prava. Atrakcije prikazane na YouTubeu postoje, ali nisu dostupne većini ljudi, odnosno dostupne su samo “posebnoj klasi”, dodao je.

“Sjeverna Koreja nastoji naglasiti da je Pjongjang običan grad”, ističe. Profesor Ha Seung-hee kaže da se Sjeverna Koreja na ovaj način možda pokušava pokazati kao “sigurna zemlja”, ne bi li potaknula turizam nakon pandemije koronavirusa. (Telegram.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,