Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

WHO predstavio virtualnu ženu Florence – stručnog vodiča koji pomaže da prestanete pušiti

Preuzmite sliku

Upoznajte Florence, prvu virtualnu zdravstvenu radnicu WHO-a, osmišljenu da pomogne u kampanji kojom se 1,3 milijarde pušača u svijetu želi potaknuti na prestanak pušenja.

Florence koristi umjetnu inteligenciju kako bi odagnala mitove oko COVID-19 i pušenja, te pomaže ljudima da razviju personalizirani plan za odvikavanje od duhana.

Korisnici se mogu osloniti na nju kao na pouzdan izvor informacija, kako bi ustrajali u tome da prestanu pušiti. Ona ih može uputiti i na adrese nacionalnih kampanja za prestanak pušenja, ili aplikacije koje pomažu u tome bez naknade. Svi zainteresirani mogu je kontaktirati putem videa ili chata.

 • WHO procjenjuje da oko 60 posto pušača u svijetu kaže da žele prestati pušiti, a samo 30 posto njih ima pristup alatima koji su im potrebni, poput savjetnika koji im može pomoći u koracima. Ističu da je prestanak pušenja važniji nego ikad,  jer dokazi pokazuju da je kod pušača veći rizik od težih komplikacija bolesti COVID-19.

  Inače, Florance pomaže sa STAR programom odvikavanja od pušenja, što znači:

  S (Set a quit date…) – odredite datum kada ćete prestati pušiti

  Važno je odrediti datum za prestanak pušenja, i to što prije. Ako ostavite kratko razdoblje za odustajanje, ostat ćete usredotočeni i motivirani za postizanje svog cilja.

  T (Tell your friends, family…) – recite to ljudima oko sebe

  Recite svojim prijateljima, porodici i saradnicima da prestajete pušiti. Važno je podijeliti cilj s onima s kojima često komunicirate.

  A (Anticipate challenges) – predvidite izazove i iskušenja 

  Nastojte predvidjeti iskušenja, prvenstveno prvih nekoliko kritičnih sedmica, dok se javljaju najteži simptomi odvikavanja od duhana.

  R (Remove tobacco products…) – odbacite  duhan u potpunosti

  Najbolje je u potpunosti se riješiti svih cigareta iz kuće, torbica, džepova, izbjegavati mjesta gdje se puši te zamoliti ljude s kojima kontaktirate da ne puše u vašoj blizini, barem u prvo vrijeme.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,