Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Vrata pakla”: Jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija svijeta (FOTO)

Preuzmite sliku

Nacionalni park Vrata pakla (Hells Gate) u Keniji spada u red najatraktivnijih turističkih destinacija svije, a misteriozni prolazi koji vode i do centra grada Naivasha, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrata pakla nastala su prije stoljeće i pol hlađenjem vulkanske lave nakon erupcije vulkana Longonot, a toplice u toj regiji resurs su za proizvodnju električne energije i to tri četvrtine od ukupnih potreba Kenije.

Oko 50 kilometara dugi labirinti ohlađene lave spuštaju se s planine Longonot i sežu do centra grada, a riječ je i zaštićenom području koje je magnet za turiste i zbog bogate flore i faune.

Turisti iz cijelog svijeta dolaze i za svega 26 dolara imaju priliku da u pratnji ili bez vodiča uživaju u zahtjevnoj i nesvakidašnjoj šetnji i safarijem u parku.

U uskim hodnicima nalaze se i desetine izvora tople vode koju kenijska vlada koristi za proizvdnju električne enegrije. Postrojenja su često predmet kritike organizacija koje se zalažu za očuvanje okoliša.

Nekada zemlja plemena Masai, od 1984. godine pod zaštitom je kenijske vlade i dom je mnogih životinjskih vrsta poput bufala, zebre, lava, babuna i više od 100 vrsta ptica.

Plame Masai i dalje naseljava sela u blizini parka i većina pripadnika tog plemena su vodiči i čuvari u parku.

Jackson Mewet već deceniju i pol vodi turiste u šetnju parkom, a za AA je kazao da je to mjesto na kojem su snimani i poznati svjetski filmovi poput Lara Croft Tomb Rider i The Lion King. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje