Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Votka Atomik: Prvi proizvod napravljen u zabranjenoj zoni u Černobilu

Preuzmite sliku

Votka Atomik je prvi proizvod koji je napravljen u zabranjenoj zoni u Černobilu.

“Ovo je jedina flaša koja postoji, svaki put kad je uzmem zadrhtim”, kaže prof. Jim Smith dok lagano uzima flašu.

Votka Atomik je prvi proizvod koji je napravljen od vode i žitarica uzgojenih u zabranjenoj zoni. Kao i prof. Smith, sa Univerziteta Portsmouth u Velikoj Britaniji, i ostatak tima je sačinjen od stručnjaka koji su radili puno godina u zabranjenoj zoni. Istraživali su kako se zemlja oporavlja nakon katastrofe u 1986. godini.

“Naša ideja je bila da, koristeći žito, stvorimo “dušu”, rekli su stručnjaci.

 • Nadaju se da će zaradu od prodaje iskoristiti da pomognu zajednicama u Ukrajini koje su još uvijek pogođene ekonomskim učinkom katastrofe.

  Da li je votka radioaktivna?

  “Nije radioaktivnija od drugih koje već postoje na tržištu”, rekao je prof. Smith.

  Svaki hemičar će vam reći kad nešto destilirate, nečistoće ostaju u otpadnom proizvodu. Ipak, odlučili su da idu na sigurno i još jednom provjere svoje piće.

  “Pitali smo naše prijatelje sa Univerziteta Southampton, koji imaju odličnu laboratoriju za provjeru radioaktivnosti, da provejere da li postoji ikakva radioaktivnost u našem piću.” pa dodaje: “Nisu pronašli ništa, i u slučaju da ima radioaktivnosti ona je ispod limita.”, prenosi Bbc.com

 • Dr. Gennady Laptev, naučnik sa sjedištem u Ukrajinskom hidrometeorološkom zavodu u Kijevu, također je osnivač kompanije “Černobilski duh“.

  “Ne moramo samo napustiti zemlju”, kaže on. “Možemo je koristiti na različite načine i možemo proizvesti nešto što će biti potpuno čisto od radioaktivnosti.”

  Zašto su naučnici posebno napravili votku?

  Djelimično jer se od kontaminiranog zrna može napraviti čist destilovani proizvod. S druge strane, nadaju se da će od prodaje votke pružiti podršku zajednicama oko zone isključenja.

  “Jer sada,” dodaje Prof. Smith, “nakon 30 godina, mislim da je najvažnija stvar u tom području zapravo ekonomski razvoj, a ne radioaktivnost.”

  Prof. Smith i njegove kolege se nadaju da će godišnje proizvoditi 500 flaša, kako bi je za početak prodavali turistima kojih je sve više u zabranjenoj zoni. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje