Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Volontirajte na Baliju: Evo kako se prijaviti i uživati na jednom od najljepših otoka

Preuzmite sliku

Bali, “otok bogova“, jedan je od 14 hiljada otoka u indonezijskom arhipelagu.

Smješten između Jave i otoka Lombok, može se pohvaliti bogatom i raznolikom kulturom koja je prilično neobična. Stotine hinduističkih hramova, veličanstvene planine, neravne vulkanske obale, predivne pješčane plaže, rižine terase od kojih zastaje dah. Sve je više onih koji razmišljaju o značajnijem načinu putovanja te se upuštaju u avanturu volontiranja.

Prije nego što se upustite u avanturu života i krenete na volontersko putovanje trebali bi znati nekoliko stvari. Prvo i najvažnije je da se zapitate koji su vaši razlozi i ciljevi volonterskog putovanja na Bali? Nužno je da napravite plan. Želite li dodati samo crticu u svoj životopis ili pak želite započeti novi život? Ovo su pitanja koja su veoma bitna prije samog planiranja puta, pa i prije samih financija potrebnih za putovanje. Na Baliju postoji niz projekata u koje se možete uključiti bilo da se želite posvetiti radu s djecom, radu orijentiranom na očuvanje prirode ili pak radu povezanom s pružanjem medicinske skrbi.

 • Na volonterskim projektima možete raditi od sedmicu dana pa do tri ili više mjeseca, a sve ovisi o vašim željama i ciljevima. Možete pomoći u spašavanju i zaštiti životinja radeći s napuštenim i ozlijeđenim psima, pomoći u istraživanju morskih pasa, zaštiti populacije divljih kornjača ili pak sudjelovati u razvoju održivog turizma kako biste pomogli zaštiti sve vrste flore i faune otoka, možete predavati u ruralnim zajednicama ili sudjelovati u pružanju zdravstvenog obrazovanja. Većina volonterskih programa na Baliju se plaća.

  Na različitim platformama za volonterski rad možete ponekad pronaći i besplatne programe, ali takvi su rijetki. No cijene za volonterske programe na ovom otoku su itekako prihvatljive. Budite svjesni kakvi su uvjeti rada na otoku, ipak ćete dnevno morati odvojiti 2-4 sata za rad. Ono na što svakako morate obratiti pažnju su vremenske prilike, naime na Baliju će biti vruće, veoma vruće i vlažno, pa pazite šta pakirate u kofer.

 • Volonterski rad se obično odvija radnim danom, znači radit ćete 5 dana sedmično, svaki dan po 2-4 sata, ovisno o programu u koji se uključite. Između rada imat ćete dovoljno vremena za otkrivanje svih ljepota otoka, pa bi bilo dobro napraviti plan šta sve želite posjetiti i vidjeti. Često će vam i ljudi koji s vama rade na projektu pomoći u otkrivanju ljepota otoka, a ima li išta bolje od toga da vam lokalno stanovništvo pokaže tajne za koje niko ne zna?

  Budite spremni na gužve i puno ljudi, ali na kraju će se sve isplatiti. Njegujte dobre veze s lokalnim stanovništvom kako bi vam pomogli pronaći skrivena blaga otoka. Vi kao volonter imate priliku stanovništvu nešto dati, a zauzvrat će vam se oni itekako odužiti.

  Neka vas Bali očara svojom kulturom, običajima i tradicijama. Budite otvoreni kad krenete u pustolovinu volontiranja i naučite mnogo novih stvari za daljnji život jer to i je najveća vrijednost volonterskog rada.

  Ako vas zanimaju volonterski programi, potražite ih na linku volunteerprogramsbali.org.  

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,