Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Voli čokoladu i gazirano, najstarija osoba na svijetu proslavila rođendan

Preuzmite sliku

Japanka Kane Tanaka, najstarija osoba na svijetu, proslavila je 119. rođendan, najavljujući da je odlučna da produži rekord za još jednu godinu.

Kako su javili mediji, Kane Tanaka koja voli gazirana pića i čokoladu, obilježila je veliki dan u nedjelju s osobljem u staračkom domu u kojem živi u prefekturi Fukuoki, na jugozapadu Japana.

Prema Ginisivoj knjizi rekorda, Tanakin status je priznat u martu 2019. godine, kada je imala 116 godina, a ona je nastavila sa postizanjem japanskog starosnog rekorda svih vremena kada je dostigla 117 godina i 261 dan u septembru 2020. godine, prenosi britanski Guardian.

Rođena 1903. godine, kada su braća Rajt izvela svoj prvi let avionom i kada je održan prvi “Tur de Frans”, Tanaka je preživjela čak pet japanskih carskih vladavina i nada se da će doživjeti 120. rođendan, prenijela je agencija Kjodo.

Tanaka, koja je rođena šest mjeseci prije Džordža Orvela, jedna je od velikog i sve većeg broja japanskih stogodišnjaka.

Japansko ministarstvo zdravlja u procjeni objavljenoj u septembru uoči godišnjeg Dana poštovanja prema starima, saopštilo je da je rekordnih 86.510 ljudi u dobi od 100 ili više godina, što je povećanje od 6.060 u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se navodi, žene čine veliku većinu stogodišnjaka, a muškarci čine nešto više od 10.000, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Očekivani životni vijek u Japanu, jednom od najbrže starećih društava na svijetu, rekordno je visok – 87,74 je prosjek godina za žene i 81,64 za muškarce.

Međutim, kako se navodi, broj mladih se smanjuje zbog neuspjelih pokušaja da se podigne niska stopa nataliteta u zemlji. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,