Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vjerovali ili ne, PIVO nas čini pametnijima

brain alcohol
Preuzmite sliku

Naučnici sa Ilinois univerziteta u Čikagu primjetili su da muškarci koji prije rješavanja mozgalica popiju nekoliko piva postižu bolje rezultate od onih koji nisu pili alkohol.

\"brainDo ovog iznenađujućeg otkrića istraživači su došli tako što su ispitanicima zadali zadatak da nizu od tri riječi dodaju četvrtu riječ koja se uklapa u obrazac. Na primjer, pojmu \”sir\” mogu se pridružiti riječi kao što su \”švicarski\”, \”svježi\”, \”buđavi\”.

Polovina ispitanika popila je jedan litar piva, dok druga grupa nije konzumirala nikakav alkohol. Rezultati su pokazali kako su muškarci koji su pili pivo, ostvarili 40 posto bolje rezultate u poređenju sa muškarcima koji nisu. Uz to, pijanci su zadatke rješavali za 2,5 sekunde brže od svojih trijeznih suparnika.

Naučnici su zaključili da unos alkohola otežava rješavanje zadataka koji zahtjevaju veću sposobnost memorije, ali se zato rad mozga poboljšava kada su u pitanju kreativni problemi.

– Inovacije i nove ideje javljaju se kada ljudi nisu toliko fokusirani. Zato je za buđenje kreativne svijesti ponekad dobro popiti čašu vina ili piva – zaključili su stručnjaci i dodali kako je potrebno pridržavati se pravila o umjerenosti, piše dnevni avaz.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: