Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vjenčani prsten: Na kojoj se ruci nosi gdje u Evropi – ali i zašto

Preuzmite sliku

Evropljani ljubav obilježavaju brakom. Davne 1965. stopa brakova u 27 zemalja koje danas čine EU iznosila je 7,8 (na 1.000 stanovnika). Do 2017. ta se brojka gotovo prepolovila, na 4,4. U istom se razdoblju stopa razvoda više nego udvostručila, s 0,8 na 2.

Ipak, to znači da se 2017. godine vjenčalo 3,8 miliona Evropljana. Što nas dovodi do pitanja na koje odgovara ova karta: na kojoj ruci Evropljani nose vjenčani prsten?

U SAD-u je dogovoreno da to bude na lijevoj ruci. Međutim, kako pokazuje ova karta, postoje nevjerovatne razlike u tradicijama nošenja prstena u cijeloj Evropi.

Prema ovoj karti, Evropa je prilično ravnomjerno podijeljena između zemalja u kojima se vjenčani prsten nosi na lijevoj ruci lijevo (zelena boja) i onih u kojima se nosi na desnoj (crvena boja).

 • Najveće zemlje u Evopi u kojima se prsten nosi na lijevoj ruci su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Italija, a najveće u kojima se nosi na desnoj su Rusija, Njemačka, Poljska i Ukrajina.

  Španija i Nizozemska nemaju jedinstvenu tradiciju, prsten se u tim državama nosi ovisno o regiji ili vjeri.

  Vjenčani prsten

  Nošenje prstena kao vidljivog znaka bračnog statusa tradicija je koja seže još od starih Egipćana. Oni su vjerovali da ‘vena ljubavi’ prolazi kroz četvrti prst na ruci i da vodi direktno do srca. To su vjerovanje preuzeli Grci i Rimljani (koji su tu venu nazivali vena amoris). Otuda i tradicija nošenja vjenčanog prstena na ‘prstenjaku’.

  Ta tradicija ipak nije bila jednolična: neki rani keltski narodi nosili su vjenčani prsten na srednjem prstu, dok se u Engleskoj u 17. stoljeću nosio i na palcu.

 • U mnogim kulturama vjenčane prstene prije su nosile samo žene. Primjerice, u Njemačkoj je običaj da i muškarce nose prsten postao prihvaćen tek u drugoj polovici 19. stoljeća. Muški vjenčani prstenovi postali su prihvaćeni i u Velikoj Britaniji i drugim zemljama engleskog govornog područja tokom (i zbog) Prvog i Drugog svjetskog rata. Muškarci koji su bili na vojnoj dužnosti počeli su nositi prstenje kako bi ih podsjećalo na supruge.

  Na kojoj ruci se nosi?

  Ne postoji jedan, jedinstven odgovor. Tačno je i jedno i drugo,  ovisno od različitih kultura i tradicija prisutnih na određenim područjima.

  Nošenje prstena s lijeve strane znači da je bliže srcu. Također, ima male prednosti u pogledu sigurnosti i praktičnosti ako je nosilac dešnjak.

  Nošenje prstena s desne strane relevantno je jer se radi o strani s kojom se rukujete, tako da ljudi mogu znati jeste li oženjeni.

 • U nekim evropskim tradicijama, uključujući mnoge pravoslavne, vjenčani prsten nosi se na lijevoj ruci prije braka, a zatim se prebacuje na desnu tokom ceremonije. U Turskoj je uglavnom obrnuto.

  U Španiji se vjenčani prstenovi obično nose s desne strane, osim u Kataloniji i susjednim regijama, poput Valencije i Balearskih otoka. U Nizozemskoj protestanti nose vjenčani prsten s desne strane, dok ga katolici nose s lijeve strane.

  U Poljskoj se nosi s desne strane, osim ako ste udovica, u tom slučaju svoj prsten nosit s lijeve strane da biste označili svoj ožalošćeni status. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,