Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vječni Leonardo da Vinci: Otkrijte sve o misterioznom genijalcu

Preuzmite sliku

Leonardo je na svijet došao u malenom toskanskom mjestu – Vinci, no većinu života proveo je u Firenci, Milanu i Rimu.

Obilazak možete započeti iz rodnog mjesta, a ko zna, možda i danas prepoznate neke rijeke, livade i polja Vincija koje je stavio na svoja platna…

Perfektna tjestenina, divna arhitektura, ukusni sladoled, moda na najvećem nivou i kultura kao nigdje – sve su to razlozi zbog kojih valja posjetiti Italiju. No 2. maja navršilo se tačno 500 godina od smrti jednog od najvećih umova u historiji – Leonarda da Vincija. Možda ne bi bilo loše, Leonardu u čast, posjetiti gradove u kojima je živio i stvarao i prepustiti se uživanju u njegovim remek-djelima…

Sljedeća je na redu, naravno, slavna Firenca, u koju se Leonardo preselio kao mladić. Upravo je tu naslikao svoje najpoznatije djelo – Mona Lisu. Ko je dotična, ni danas sa sigurnošću nije odgovoreno, no smatra se kako je riječ o supruzi jednog od firentinskih trgovaca ili nekoga na visokoj poziciji. O samoj Firenci već ste mnogo puta čitali na našim stranicama, pa vam ovaj put samo možemo preporučiti posjetu jednom od najpoznatijih svjetskih muzeja, Galeriji Uffizzi.

 • Ovdje ćete pronaći dva Da Vincijeva remek-djela – „Klanjanje Magi“ i „Navještenje“, koja vas, čak i ako niste zaljubljenici u umjetnost, neće ostaviti ravnodušnima, a uostalom, svugdje oko vas vise djela majstora poput Michelangela, Caravaggia, Botticelija i ostalih velikana. Ipak, kad vam dosadi Uffizzi, predlažemo da odmor potražite u obližnjem restoranu Vini e Vecchi Sapori, gdje ćete uživati u toskanskim gastronomskim divotama.

  Poslije Firence Leonardo je otišao na sjever te se preselio u Milano. Ovdje je stvorio dvije, gotovo identične „Bogorodice na stijenama“, no na žalost, niti jedna se danas ne nalazi u Milanu. Ipak, u poznatoj biblioteci Ambrosiana nalaze se njegove bilježnice u kojima je skicirao sve i svašta, između ostalog i razne leteće uređaje. U biblioteci ćete ipak naići na portret „Muzičar“, no apsolutni „must see“ u Milanu jedna je od najpoznatijih slika na svijetu – „Posljednja večera“. Ona se nalazi u crkvi Santa Maria delle Grazie, no naravno, problem je što su karte rasprodate već mjesecima unaprijed.

  Nakon Milana vrijeme je da skoknete i do glavnog grada – Rima. Ovdje je Leonardo proveo nekoliko godina našavši dom u Vatikanu. Rim je ujedno i posljednji italijanski grad u kojem je ovaj velikan živio prije nego što se konačno preselio u Francusku. Najpoznatija slika koju možete naći jest „Sveti Jeronim u pustinji“, koja je doduše nezavršena, a nalazi se u Vatikanskim muzejima.

  Ako želite naučiti više o Leonardu, posjetite muzej u Rimu posvećen njemu. Veliki je minus nepostojanje njegovih djela, no saznat ćete zato sve detalje o njegovu životu. A kad vam dosade muzeji, šetnje i pikanterije o Leonardu, zaputite se u poznati restoran Arlu, koji je otvoren prije 60 godina. Nažalost, nije baš jeftin, ali uz ovakve okuse lakše ćete skupiti sve dojmove dobivene o Da Vinciju proteklih dana. (Punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,