Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vječiti neženja “Sakir”: Mužjak žirafe već deceniju ne može da pronađe partnericu

Preuzmite sliku

Mužjak žirafe imena Sakir, nalazi se u zoološkom vrtu u turskom Gaziantepu i već petnaest godina ne može da pronađe ženku.

Sakir je u Gaziantep dovezen kada je imao godinu i od tada plijeni veliku pažnju javnosti. Međutim, uprava zoološkog vrta ne može da mu pronađe adekvatnu ženku koju bi smjestili pored njega.

Kako su naveli iz zoološkog vrta prošle godine su pronašli ženku u Njemačkoj, ali je uginula. Nakon toga je pronađena ženka u Kanadi, ali je ona izgubila mladunče tokom poroda nakon čega je bilo narušeno njeno zdravlje te su kanadske vlasti odustale od slanja ženke.

Celal Ozsoyler, ispred Ureda za okoliš Gaziantepa je kazao kako su dugo vremena pregovarali s upravom Zoološkog vrta u Kanadi.

Međutim još uvijek nije pronađena ženka koja bi mogla biti dovezena u Gaziantep.

Žirafi Sakiru, koji je maskota Zoološkog vrta već 15 godina ne možemo pronaći supružnicu. Pronašli smo jednu u Kanadi. Nakon dugotrajnih pregovora pristali su da nam je pošalju, ali nakon što se porodi. Željno smo iščekivali porod, međutim ženka je izgubila mladunče i zbog toga je njeno psihičko zdravlje bilo narušeno. Navodno je bila vrlo tužna. Tada su nam javili da je ipak neće poslati. Zbog toga smo bili primorani da ponovo tražimo novu ženku Sakiru“, kazao je Ozsoyler. (Anadolu Agency)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,