Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Virtuelni influenseri sve popularniji u Kini

Preuzmite sliku

Kinezi sve češće iznajmljuju virtuelne osobe za obavljanje javnih poslova.

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme dio poznatih osoba, koje sarađuju sa brendovima, ušao u probleme zbog izbjegavanja plaćanja poreza ili nekih ličnih skandala, brendovi su počeli da koriste usluge virtuelnih influensera.

Kako prenosi tv mreža CNBC, u Kini biznis iznajmljivanja takvih virtuelnih ljudi u posljednje vrijeme “cvate” te iz kompanije “Baidu” navode da se virtuelne osobe (digitalne animacije) mogu iznajmiti za nešto više od 14.000 dolara, u zavisnosti od projekta.

Virtuelne osobe su kombinacija animacije, zvučne tehnologije i kompjuterskog učenja, iz kojih nastaju digitalizovana ljudska bića.

Iz “Baidua”, firme koja proizvodi takve osobe, navode da sa njima već sarađuju kompanije koje pružaju finansijske usluge, turistički odbori pa čak i kineski državni mediji.

“Baidu” očekuje da će potražnja na ovom tržištu do 2025. rasti po godišnjoj stopi od 50 odsto.

Prema jednom istraživanju, prošle godine je više od trećine Kineza gledalo nastupe virtuelnih influensera, odnosno digitalnih selebritija, dok je petina njih gledala program koji je vodila virtuelna osoba, odnosno vijesti sa virtuelnim voditeljem.

Istraživanje pokazuje da bi 2023. godine skoro polovina oglašivača u Kini mogla da sponzoriše nastup virtuelnih influensera ili da pozove virtuelnu osobu da im se pridruži na raznim dešavanjima.

Jedan od najboljih, odnosno najpoznatijih primjera takvih virtuelnih osoba jeste Luo Tianyi.

Riječ je pjevačici koja, u digitalnom obliku, ljude zabavlja već cijelu deceniju.

Ona ima tri miliona fanova, a dobila je i čast da nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu prošle godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje