Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

VIDEO: Pas lutalica pretrčao 1.800 km, i osvojio srca širom Kine

pas maratonac
Preuzmite sliku

Mala, bijela lutalica pretrčala je nevjerovatnih 1.800 kilometara duž Kine, prateći tim biciklista tokom turneje po zemlji.

\"pasŽenka nazvana Sjao Sa (mala Sa) je pokazala nevjerovatnu odlučnost i izdržljivost, jer je trčala 24 dana i završila turu zajedno sa biciklistima.

Njeno putovanje je počelo na autoputu G318 u Ćinghaju, na Tibetanskom platou, kada joj je jedan od biciklista, 22-godišnji Zang Heng, dao hranu. Nakon toga, pas nije prestao da prati trkače.

Sjao Sa postala je prava zvijezda u Kini i Zang je čak pokrenuo mikro blog u njeno ime, na kome je doživljaje male lutalice u prve dvije nedjelje pratilo više od 37.000 ljudi.

Zang, student iz Vuhana, odlučio je da vozi bicikl sa prijateljima do Lase nakon što je diplomirao, kada je sreo simpatičnu lutalicu.

Ležala je umorna na ulici kod Jađinga, u pokrajini Sičuan. Nahranili smo je, a ona je potom pratila naš tim – ispričao je Zang.

Ekipa je prvo mislila da ih pas prati iz zabave, ali su ubrzo otkrili da je u pitanju nešto više, jer ih je lutalica pratila dan i noć.

Osjećali smo da želi poći s nama, pa smo odlučili da je povedemo sa sobom do kraja – dodao je Zang, koji je nedjelju dana kasnije otvorio blog na ime Sjao Sa. – Mislili smo da nas pas podržava u akciji, pa smo htjeli da i drugi upoznaju njenu priču. –

Zang je nazvao psa Sjao Sa kombinujući kinesku riječ za malo (sjao), sa posljednjim slogom imena tibetanske prestonica Lase.

Tokom putovanja, Sjao Sa, Zang i njegov tim prešli su ukupno 1.831 kilometar i popeli se na 10 planinskih vrhova viših od 4.000 metara. Mala Sa trčala je za njima i putem i po planinama.

Mnogi nisu vozili bicikl na nekim dijelovima, gdje su išli autobusom, ali je pas uspio – ispričao je Zang.

On je lutalicu stavljao u korpu na zadnjem dijelu bicikla kada bi se tim spuštao nizbrdo, jer bi bilo nemoguće da ih pas sustigne kad razviju velike brzine, koje su dosezale i 70 kilometara na sat. Mala Sa bi nekad trčala iza tima, a nekad bi vodila i biciklisti smatraju da ona poznaje puteve, jer se nikad nije izgubila, čak ni kad su prolazili kroz planine.

Zang kaže da bi volio da povede Sjao Su svojoj kući i da se brine o njoj.

Dugo je bila lutalica. Treba joj dom – rekao je on.

Tuzlanski.ba / yahoo.com

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: