Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velšanin uzgojio papričicu toliko ljutu da može ubiti?

Preuzmite sliku

Velški uzgajivač Mike Smith tvrdi da je stvorio papričicu toliku ljutu da može ubiti. Prikladno ju je nazvao Zmajev dah.

Zmajev dah ima 2,5 milion jedinica na Scovilleovoj skali ljutine. To je dovoljno, kaže Smith za Daily Post, da kod nekih ljudi izazove anafilaktički šok i smrt.

Svoju je papričicu prijavio Guinnessovoj knjizi rekorda i čeka odgovor o tome hoće li i službeno postati najljuća na svijetu.

Smith je papričicu uzgojio u suradnji sa sveučilištem u sjevernom Walesu u sklopu istraživanja o alternativnim metodama anestezije. Pacijent može, primjerice, utrljati ulje papričice na kožu i umrtviti je.

Po postojećem rekordu u Guinnessovoj knjizi, najljuća poznata papričica, Carolina Reaper, mjeri 1,57 milijuna jedinica na Scovilleovoj skali ljutine. Radi se o ljestvici koja zapravo označava razinu kapsicina, vrste alkaloida koji se nalazi u papričicama. Kada kapsicin dođe u dodir s receptorima na tijelu, najčešće jezikom, živčani ih sustav interpretira kao osjećaj žarenja i pečenja, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje