Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velika promjena: Facebook povezuje tri najpopularnije aplikacije

Preuzmite sliku

Još početkom prošle godine najavljeno je spajanje aplikacija Messenger, WhatsApp i Instagram u jednu zajedničku platformu za razmjena poruka i to se ovih dana sprovodi.

Naime, korisnici u SAD su primijetili da im je u okviru Instagram mobilne aplikacije na iOS-u i Androidu ponuđena nadogradnja na novi ugrađeni sistem za razmjenu poruka – koji nakon tog ažuriranja značajno mijenja izgled. Nakon ažuriranja, koje je potrebno ručno pokrenuti, chat u Instagramu izgleda gotovo jednako kao onaj u Messengeru, a za njega se koristi i ista, Messengerova ikona. Aplikacija najavljuje i da će se moći na ovaj način komunicirati i s kontaktima koji imaju samo Facebook račun, te nemaju otvoren račun na Instagramu.

  • Oni koji su ažurirali aplikaciju i pokušali to učiniti za sada javljaju kako komuniciranje s jedne na drugu društvenu mrežu još nije moguće, pa je očito riječ o funkcionalnosti koja će biti uključena naknadno. Osim redizajna, Instagram je ovime dobio i opcije iz Messengera poznate od ranije: reakcije emotikonima na poruke, te odgovaranje na specifične poruke na način “swipe to reply”, što je mogućnost dostupna i u WhatsAppu.

  • Facebookov dugoročni plan o spajanju svih svojih chat platformi u jednu, kako bi se moglo komunicirati između njih, očito je u novoj fazi provedbe. Jednom kada on bude finaliziran, očekuje se i da cijeli taj sistem razmjene poruka bude zaštićen end-to-end enkripcijom. Inicijalno je u planu bilo zacrtano da će se spajanje dogoditi tokom 2020. godine. Ako će se držati zadanih termina, onda do kraja godine možemo očekivati da će se korisnici samo Facebooka moći dopisivati s korisnicima samo Instagrama i obratno, a vjerovatno će nakon toga u sistem biti ubačeni i oni koji koriste WhatsApp (samostalno ili uz neku od ovih aplikacija).  (Radiosarajevo.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,