Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velika laž Charlesa i Diane: Šta je čudno na ovim fotografijama?

Preuzmite sliku

Poštanska marka raskrinkala je malu prevaru kraljevske obitelji, ali i katastrofalno stanje svijesti ljudi koji vode monarhiju u 21. stoljeću

Trebalo je proći čak 36 godina, dva punoljetstva, prije nego što su građani, romantični rojalisti s ponosom će reći “podanici”, primijetili da nešto nije u redu s poštanskom markom Ujedinjenog kraljevstva iz 1981. Marka prikazuje Charlesa i Dianu, a ogorčene rasprave nisu jenjale niti drugu godinu nakon otkrića.

Predložak za poštansku marku je fotografija prinčevskog para, a problem je u tome što je, u skladu s tradicionalnom politikom vladajuće porodice monarhije, autor želio postići dojam krhkosti pojave princeze, ako ne čak i submisivnosti princu.

Slika je klasičan romantizirani ideal zaljubljenog para s vrha hijerarhije monarhije; dvoje mladih, tek vjenčanih u zagrljaju, Charles iza Diane, logično, zato što je viši skoro za glavu… Ali, samo malo! Nisu li oni bili približno iste visine, a na fotografiji je Charles minimalno za glavu viši od svoje bolje polovice.

To nije jedini takav prikaz i dokaz je namjernog obmanjivanja, prije svega utemeljenog na pretpostavljenoj konzervativnoj ideji da su muškarci u stabilnoj, sretnoj bračnoj zajednici obavezno znatno dominantniji od žena.

Smiješno i besmisleno, smatraju Twitteraši. Oboje su bili visine 178 centimetara i, ako se malo prostudiraju njihove brojne fotografije, može se primijetiti da je logično za pretpostaviti, primjerice, da je Charles, kad bi se slikali, naprimjer, pri dnu stepeništa, stajao iza nje barem jednu, ako ne i dvije stepenice više.

Princeza Diana zato nije nosila pete kad bi bila u njegovom društvue. Koliko je Charles bio nesiguran zbog toga, svjedoči činjenica da se Diana za vrijeme braka i pojavljivanja s njim najčešće odlučivala za balerinke.

  • Tek je nakon razvoda mogla bez grižnje savjesti nositi toliko omiljene štikle. Ako neko i dalje misli kako je Charles bio viši od Diane, dovoljno govori njihova fotografija s vjenčanja. (Express.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,