Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Veličanstveni hotel s listom čekanja od 365 dana

Preuzmite sliku

Već ste vidjeli savršeni Instagram doručak, doručak kraj mora, bazena, doručke u bolnicama i zatvorima širom svijeta, ali jeste li ikad jeli egzotičan doručak u društvu… žirafe?

U kenijskom boutique hotelu Giraffe Manor pružit će vam se upravo takva prilika. Žirafe možete vidjeti s prozora svoje raskošne sobe ili terase u prekrasnom zelenom vrtu dok uživate u domaćoj kafi ili čaju. Nemojte se iznenaditi ni ako gurnu glavu kroz prozor vaše sobe ili blagovaone. Hotel je često nazivan ”najinstagramičnijim” na svijetu – ako pogledate fotografije, bit će vam jasno zašto. A ako pokušate rezervisati mjesto, bit će vam još jasnije. Uglavnom je preplavljen gostima i potrebno je rezervisati mjesto puno ranije – u prosjeku oko godinu dana unaprijed.

  • Giraffe Manor je dio tzv. ”Safari kolekcije” i smješten je na privatnom posjedu u šumi Nairobija. Sama zgrada stara je skoro stotinu godina, od kad su 1930-ih prvi posjetioci počeli dolaziti na safari u istočnu Afriku. Tadašnji vlasnici uočili su tri žirafe koje su neplanirano došle ”u paketu” s velikim zemljištem koje su kupili.

  • Saznali su kako je riječ o ugroženoj podvrsti Rotschild žirafa te ih odlučili posvojiti. Prva od njih zvala se Daisy. Od trenutka kada je gurnula glavu kroz prozor u nadi da će uloviti neku poslasticu, vlasnica Tanya se zaljubila u nju i odlučila pretvoriti imanje u mjesto gdje će žirafe i ljudi uživati zajedno. Danas je dio zemljišta pod kontrolom Afričke fondacije za ugrožene divlje životinje. Tako je hotel ujedno postao i utočište ugrožene podvrste žirafa. Kada odrastu, tj. navrše 2 ili 3 godine, puštaju ih u divljinu. Njihova populacija se tako pomalo obnovila.

  • Tokom svog boravka možete uživati u aktivnostima poput lova na fosile, proučavanja gorila, helikopter safarija, jahanja konja, igranja šaha s figuricama afričkih životinja i brojnih drugih. Vlasnici hotela naglašavaju njegov etički karakter i održivi turizam, očuvanje kulture lokalne zajednice i edukativnu narav boravka. Zato su gostima koji žele više ponuđene i opcije educiranja o kulturi, glazbi i običajima Samburu plemena, stvaranja malih umjetničkih djela s polaznicima lokalne škole i druge aktivnosti.

  • Na imanju je trenutno desetak žirafa, sve su naviknute na ljude i vrlo druželjubive. Mogli bismo reći da su se pomalo razmazile jer već znaju kada je vrijeme doručka i gdje gurnuti glavu da bi izmamile poklončić od hotelskih gostiju. (punkufer.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,