Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Večeras padaju zvijezde: Donosimo upute kako dobiti najbolje fotografije meteora

Preuzmite sliku

Ako nas posluži vrijeme, i večeras ćemo vidjeti Suze sv. Lovre, odnosno kišu meteora.

Hrvatski fotograf Božan Štambuk vlasnik je nekih od najboljih fotografija ovog fenomena, a svoje znanje je odlučio podijeliti sa svima koji će večeras imati vedro nebo i gledati zvijezde.

Ovi savjeti su namijenjeni prvenstveno onima koji koriste DSLR fotoaparate te onima s boljim kompaktnim kamerama i mobitelima s mogućnosti ručnog podešavanja.

Provjerite prognozu

Naoblaka znatno smanjuje vidljivost čak i najsjajnijih meteora, provjerite meteorološke radare prije odlaska na snimanje.

Pronađire tamno nebo

Udaljite se od izvora svjetlosnog onečišćenja (gradovi, osvijetljene ceste, …) koje otežava promatranje meteora i sjajem narušava vašu fotografiju. Dozvolite dvadesetak minuta da vam se oči priviknu na mrak, smanjite svjetlinu monitora  fotoaparata i mobitela (ako možete, uključite i filter plavog svjetla). Ove godine će mjesec malo kvariti promatranje nakon što izađe oko 00:30.

Koristite široko-ugaoni objektiv

Za razliku od kometa, fotografiranje kiše meteora preporučujem sa široko-ugaonim objektivima s kojima ćete obuhvatiti veći dio neba te tako povećati šanse da snimite meteore.

Pričvrstite stativ

Provjerite je li ti aparat sigurno pričvršćen na stativu te da je stativ stabilan. Uvijek možete nešto pričvrstiti na noge od stativa za dodatnu stabilnost.

Kako kadrirati

Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu, dok je njihov radijant (prividna ishodišna tačka) na sjeveroistoku. Ne preporučujem kadriranje prema radijantu, naročito zbog Mjeseca, već bilo gdje drugdje, osobno preferiram sjever.

Postavke fotoaparata

Ova stavka ovisi o vašoj opremi. Ovo su postavke koje ja najčešće koristim, krenite od njih pa prilagodite svojoj opremi i ideji.
ISO: 1600-3200
Ekspozicija: 20-30 sekundi
Otvor blende: što veći (najmanji F broj)

Koristite daljinski okidač ili ugrađeni timer

Namjestite daljinski okidač (intervalometar) ili timer u postavkama da okida sa što manjim razmakom između fotografija. Uz stativ, tako se aparat manje trese, a vama omogućava bezbrižno promatranje kiše meteora.

Post-produkcija

Ukratko, većina fotografija kiše meteora koje vidite su kompoziti od višestrukih ekspozicija spojenih “Blend mode: lighten” tehnikom u Photoshopu kako bi se prikazali brojni meteori u jednom kadru.

Praktični savjeti

Slojevito se obucite i ponesite sjedalicu, ležaljku, prostirku… šta vam je draže. Nemojte “kišu” meteora doslovno shvatiti, dozvolite sebi bar sat vremena promatranja. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,