Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vatrogasac spasio pit bulla iz goruće garaže, a nekoliko mjeseci kasnije pas postao počasni vatrogasac (FOTO)

Preuzmite sliku

Iako je započelo kao tragedija za jedno štene pit bulla nazvanog Jake završeno je na najljepši mogući način i to zahvaljujući čovjeku koji je riskirao svoj život da ga spasi.

Vatrogasac Bill Lindler iz Južne Karoline u aprilu prošle godine došao je kući s posla kada je ugledao plamen koji se diže iz susjedne garaže. Naravno odmah je odlučio pomoći.

 • jake1
 • “Vidio sam ženku pit bulla kako s nekoliko štenaca pokušava pobjeći iz garaže. U tom trenutku ugledao sam jedno štene koje pokušava pobjeći ali komad stropa je pao na njega. Počeo je cviljeti”, prisjeća se Lindler. Odmah je pojurio u goruću garažu kako bi spasio Jakea koji je bio na rubu smrti, piše Telegram.

  Zadobio je teške opekotine

  “Iznio sam ga van, ali je bio prilično loše”, rekao je Lindler, dodavši da se štene nije micalo. Iako je imao teške opekotine, pas je preživio i hitno je prebačen u veterinarsku kliniku. Nekoliko sedmica kasnije, Lindler ga je odlučio posjetiti kako bi provjerio je li sve u redu. Tada je saznao da je niko nije došao po njega. I tada je Lindler odlučio udomiti Jakea.

 • jake2
 • “Rekao sam to veterinarima i upitao koliko će me koštati liječenje, na što mi je veterinar rekao da ne moram brinuti o računima i da je presretan što ću ga ja udomiti, jer sam mu spasio život”, prisjeća se hrabar vatrogasac.

  Zajedno na poslu

  Nakon što je dobio opekotine na više od 70 posto tijela, Jakeov oporavak potrajao je nekoliko sedmica. Ali Lindler je bio uz njega. Kako je Jake napredovao a opekotine su se zaliječile, Lindler ga je počeo voditi sa sobom na posao u vatrogasnu stanicu.

  Svi su bili oduševljeni njime te su mu Lidlerovi kolege napravili posebno mjesto u stanici gdje su mu stavili i krevet s njegovim imenom.  Kako je Jake počeo redovito sa svojim gazdom dolaziti na posao, Lindlerova supruga prekrojila je staru vatrogasnu jaknu u komplet za Jakea kako bi se u potpunostio uklopio.

 • jake3
 • Titula počasnog vatrogasca

  Ubrzo je počeo zajedno s vatrogascima odlaziti na predavanja u škole za učenike o  prevenciji požara. A u decembru prošle godine, Jake je dobio i posebnu počast.

  “U razgovoru s mojim šefom, odlučeno je da Jake dobije pohvalnicu i titulu počasnog vatrogasca”, rekao je Lindler, dodavši da je Jake postao službena maskota te vatrogasne stanice.

  Njegov vlasnik želio bi ga u uključiti u terapiju djece s opekotinama, jer vjeruje da bi Jake svojim primjerom mogao pomoći mališanima  i pokazati im da usprkos tome što mu je 70 posto tijela bilo spaljeno te ima trajne ožiljke, i dalje je izuzetno lijep i koristan. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje