Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žvačite ih i sačuvat ćete mozak

mozak
Preuzmite sliku

Konzumacija borovnica, kupina, jagoda ima pozitivne učinke na mozak

\"mozak\"Konzumacija borovnica, kupina, jagoda i ostalog bobičastog voća ima pozitivne učinke na mozak, i može pomoći u prevenciji gubitka pamćenja i drugih promjena izazvanih starenjem.

Sočni plodovi bobičastog voća sadrže visok nivo antioksidansa, spojeva koji štite ćelije od oštećenja izazvanog štetnim slobodnim radikalima. Osim toga, ovo voće može promijeniti način komunikacije neurona skrivenih u mozgu. Ove promjene u signalizaciji mogu spriječiti upalu u mozgu koja doprinosi oštećenju neurona i poboljšava motoričke i kognitivne sposobnosti. Rezultati istraživanja su objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Bobičasto voće čuva i od Alzheimerova bolest koja uzrokuje progresivnu degeneraciju tkiva u mozgu. Kako bolest napreduje, pogoršavaju se i intelektualne funkcije poput pamćenja, shvaćanja i govora. Pažnja oboljelih obično luta, a jednostavne kalkulacije postaju nemoguće. Pacijenti se žale da im obične svakodnevne aktivnosti postaju sve teže, dok se izgubljenost i frustracija pogoršavaju noću. Osim za mozak, bobičasto voće je iznimno korisno i za snižavanje krvnog tlaka, pokazala su prijašnja istraživanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: