Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uz nekoliko jednostavnih trikova očistite klimu i pripremite se za ljeto

Preuzmite sliku

Ljudi nerijetko primijete da klima ne radi onako kako treba, nije toliko učinkovita i zrak se ne ispušta istim intenzitetom kao prije.

Iako razloga može biti mnogo, najčešći je taj da klimu samo treba temeljito očistiti. Čišćenje klime važan je korak u proljetnom čišćenju kuće jer tako osiguravate kvalitetniji zrak i manje troškove. Ako neko od ukućana ima respiratorne smetnje, održavanje klima uređaja čistim je jako bitno, ali čak i ako nemate, neredovno čišćenje može biti okidač za razvoj raznih bolesti disajnih puteva.

Sigurno ste čuli za legionarsku bolest koja vreba iz klima uređaja. To je atipična upala pluća uzrokovana aerosolom onečišćenim koncentriranim legionelama koje se udišu i kao posljedica nastaje ova bolest. Osim legionele, klima uređaji su idealno mjesto za razvoj drugih bakterija i plijesni koja može uzrokovati hronični kašalj, iritaciju očiju i kože. Možete uzeti telefon i pozvati servis za čišćenje koji će posao obaviti umjesto vas, ali zašto ne biste uzeli stvar u svoje ruke i uštedjeli novac?

Pratite ove korake i vaš klima uređaj bit će kao nov. Prvo isključite uređaj, a zatim skinite prednju masku klime. Najčešće se skida vrlo jednostavno, samo potegnite prema sebi. Ako je ipak pričvršćena vijcima, uzmite odvijač. Zapamtite, ništa nemojte potezati ni trgati na silu. ​​​​​​​Ispod maske koju ste skinuli nalazi se filter. Jednostavno ga izvadite. Možete ga očistiti usisavačem, ali ako ima dosta prljavštine bilo bi najbolje oprati ga pod vodom, savjetuje choice.com.au. Najčešće prljavština odlazi samo s vodom, ali ako je potrebno uzmite sapun ili deterdžent za odjeću i iščetkajte četkicom. Obavezno ostavite filter da se dobro posuši prije nego ga vratite u klimu. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,