Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uz malo mašte sve je moguće: Odjeća, nakit i torbe od novinskog papira i kesa za čist okoliš (FOTO)

Preuzmite sliku

Učenice koje pohađaju tekstilni smjer u Srednjoj ženskoj školi “Nene Hatun” u turskoj provinciji Nevsehir na veoma kreativan način iskorištavaju papirni i drugi otpad i od njega prave odjevne predmete, javlja Anadolu Agency (AA).

Srednjoškolke su pokrenule i projekat pod slogana “U ormaru ostavi prostor za prirodu”. One od plastičnih kesa, novinskog papira i drugog otpada prave torbe i odjeću.

Profesorica Ayse Dortkol je kazala kako su projekat započeli s namjerom da iskoriste otpad koji je jedan od najvećih ekoloških problema. Dortkol je dodala kako projektom žele skrenuti pažnju javnosti na ovaj problem i podstaknuti je da pravilno raspolaže otpadom kako bi buduće generacije imale čišću okolinu.

Tako u rukama ovih kreativnih djevojki od otpada nastaje nakit, kutije za nakit, torbe, kostimi, haljine i drugi predmeti.

Torbe pravimo od kesa za smeće, a haljine od novinskog papira. Skupljamo materijal u kućama i u okolini i od toga pravimo različite predmete”, rekla je Dortkol i dodala kako je projekat pokrenut prije dva mjeseca.

Do danas su napravile 12 kostima, a planiraju organizirati i reviju na kojoj će predstaviti svoje radove kako bi privukle pažnju javnosti.

Prilikom izrade odjeće nismo imali nikakvih finansijskih troškova, jer smo kao materijal koristili otpad. Učenice kreativno razmišljaju i prave nešto lijepo. Možda to nije odjeća koja će se nositi, ali je način da se javnosti ukaže na ekološki problem”, naglasila je profesorica Dortkol.

Još jedna dobra strana projekta je što se torbe i ostali predmeti koje izrađuju mogu svakodnevno koristiti.

Učenica Ozge Bahtiyar je kazala kako različit otpad pronalaze u kućama i da od njega prave korisne predmete.

Srednjoškolka Seda Zengin je kazala da su njena porodica i prijatelji bili oduševljeni kostimima napravljenim od otpada i da je veoma sretna što doprinosi zaštiti okoline.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,