Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uskrsni zeko u Njemačkoj ove godine dobio je najviše pisama

Preuzmite sliku

Rekordnih 59.000 pisama poslano je uskrsnom zečiću Ostereistedta po imenu Hanni, izjavio je glasnogovornik njemačkih poštanskih usluga Deutsche Post.

Prošle godine u selo je poslano 40.500 pisama, na koja je pošta odgovorila u gotovo četiri desetljeća dugoj tradiciji koja privlači poruke iz cijelog svijeta a trebala bi pomoći djeci da nauče pisati pisma.

Ali velik broj pristiglih ove godine znači da neće sva djeca dobiti odgovor do Uskrsa, kako je obećano. Oko 5.000 odgovora bit će poslano do sljedeće sedmice.

“U početku sam se bojao da neće biti toliko pisama”, rekao je Hans-Hermann Dunker, bivši poštanski službenik koji vodi tim za pisanje odgovora, sastavljen od 15 volontera.

“Ali svi su bili kod kuće i imali su vremena za pisanje. Zbog toga je stiglo toliko pisama”, rekao je Dunker, pozivajući se na mjere samoizolacije koje su uvedene tokom krize koronavirusa.

U ljupko ukrašenim i oslikanim pismima zečiću djeca su posla svoje želje za dobro zdravlje.

“Znam da je trenutno čudno vrijeme”, napisalo je tako jedno dijete zečiću. Djeca u pismima žale što ne mogu posjetiti bake i djedove niti svoje prijatelje.

“Nadam se da ćeš, uprkos karantinu, naći dobro skrovište u našem stanu”, napisalo je jedno dijete.

Pa iako je za ovu godinu prekasno, sljedeće godine pisma se mogu slati na adresu: 

Hanni Hase, Am Waldrand 12, 27404 Ostereistedt, Njemačka. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje