Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro se otvara najduži viseći most za pješake na svijetu

Preuzmite sliku

Most je izgrađen čak 175 metara iznad zemlje te je širok 1,2 metra. Napravljen je od čeličnih kablova i metalnih rešetki te je postavljen između dva betonska tornja.

Šezdesetak kilometra od Porta, u portugalskom gradiću Arouca uskoro se otvara najduži pješački viseći most na svijetu. Dug je čak 516 metara, po čemu je dobio i ime 516 Arouca, prenosi punkufer.hr.

Most nadvisuje kanjon rijeke Paive, izgrađen je čak 175 metara iznad zemlje te je širok 1,2 metra. Napravljen je od čeličnih kablova i metalnih rešetki te je postavljen između dva betonska tornja.

  • Da biste prošli od jednog do drugog kraja, potrebno je pet do deset minuta. Dakako, vrijeme se može i povećati ovisno o tome hoće li zastati tokom hodanja iz straha od visine ili želje da se divite spektakularnim prizorima na kanjon.

    Most 516 Arouca trebao bi biti otvoren tokom sljedeće godine, ali tačan datum još uvijek nije poznat. Tada će službeno svrgnuti s trona dosadašnjeg pobjednika, najduži viseći most za pješake – most Charlesa Kuonena u Zermattu u Švicarskoj, koji je dug oko 500 metara.

    Kako izgleda hodati po najdužem visećem mostu na svijetu, provjerite u YouTube videu opštine Arouca. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,