Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Umjetnost ne poznaje granice: Amerikanac rute za trčanje pretvara u nevjerovatne crteže

Preuzmite sliku

Lenny Maughan, trkač iz Kalifornije svoje rute pretvara u umjetnost, crtajući puteve koji se na kartama vide u obliku ilustracije

Trčanje je samo po sebi izazovno, posebno na duge staze. Još ako ga “začinite” s nekim dodatnim motivom, rezultati mogu biti sjajni. Jedan trkač iz San Francisca odlučio je svoje trkaće rute pretvoriti u umjetnost. Posljednje četiri godine, Lenny Maughan pažljivo bira gradske staze kako bi one, gledane na karti činile neku ilustraciju. Od jednostavnog srca do španske umjetnice Fride Kahlo, do sada je istrčao 53 oblika ili djela, piše Telegram.

Lenny Maughan nije krenuo trčati s tim naumom, ali kako su aplikacije za praćenje ruta postale popularne, trkači su počeli primjećivati slike svojih puteva, a neposredni poticaj među mnogima trkačima bio je i crtanje penisa. Za The Guardian je izjavio kako je zapravo tako sve i počelo. No,nakon toga htio je napraviti nešto drugačije i nešto originalno, a to mu je svakako i uspjelo. Prvi projekat bio mu je položaj ruke Vulcan Salute, inspirisan smrću Leonarda Nimoya, glumca koji je utjelovio lik Spocka iz Zvjezdanih ratova.

“Samo sam isprintao kartu i nacrtao oblik ruke uz Market Street, a ostali prsti, palac i ručni zglob bili su prilično lagani” rekao je Lenny. Sljedeći je bio televizor, Batmanov logotip, a stvaranje Fride Kahlo zahtijevalo je trčanje od čak 28,9 milja. Maughan prati svoje staze pomoću aplikacije Strava, ali cijela stvar počinje samo olovkom i papirom. Lenny 20 godina živi u San Franciscu i mnoge njegove rute povezane su upravo s tom regijom. (Tuzanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje