Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

“Ukleta” kuća sa 2.000 vrata i 10.000 prozora privlači brojne turiste

Preuzmite sliku

Postoje razne priče i legende o misterioznim kućama širom svijeta, a zbog svoje tajnovitosti privlače hiljade turista željnih avanture. Jedna takva nalazi se u San Joseu u Kaliforniji, a mnogi tvrde da je to najukletija kuća na svijetu.

Naime, davne 1886. godine ekscentrična Sarah Winchester kupila je kuću koja je u početku imala osam soba. Sara nije bila zadovoljna izgledom kuće te se bacila u renoviranje koje se pretvorilo u cjeloživotni projekt na koji je potrošila otprilike 5,5 miliona dolara.

Nakon što je preminula 1922. godine otkriveno je kako je skromnu kuću pretvorila u nevjerovatno zdanje s modernim vodovodnim sistemom, 160 soba, šest kuhinja i dva podruma. Kuća ima dvije hiljade vrata i 10.000 prozora. Ipak, neke druge stvari vezane za ovu neobičnu kuću su još čudnije, prenosi 24sata.info.

  • Sarah je ugradila nekoliko vrata u kući koja se ne mogu se otvoriti. Neki prozori su postavljeni u sobe bez ikakvog izvora svjetlosti. Kuća ima nekoliko stepeništa koje ne vode nikamo. Sve je prepuno tajnih prolaza, a posebna zanimljivost je ormarić koji kada se otvori vodi kroz 30 soba u kući.

    Naravno, uskoro su se pojavile brojne priče i legende kojima su ljudi pokušali objasniti zašto je to Sarah, koja je bila udovica Williama Wirta Winchestera, izumitelja puške Winchester, tako napravila.

    Mnogi vjeruju da su je u kući proganjali duhovi svih onih pogubljenih spomenutim oružjem te da su sobe zapravo odraz noćnih mora koja je proživljavala u posljednjim godinama života. Drugi tvrde da je izgradila lavirint kako bi pobjegla od zlih duhova koji su je proganjali. Navodno je čak i svake večeri spavala u drugoj sobi kako bi im pobjegla.

    Bilo kako bilo, misteriozna Winchesterina kuća danas je velika turistička atrakcija koju posjećuje velik broj zaljubljenika u neobjašnjive fenomene, a pogotovo one koji vjeruju u duhove. U njoj je na desetine posjetilaca osjetilo “prisutnost” zbog čega je često nazivaju i najukletijom kućom na svijetu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje