Subota, 23. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Uhapšen prevarant: Lažni saudijski princ ´pao´ zbog slanine

Američkog prevaranta, koji se oko 30 godina predstavljao kao saudijski princ, izdala je njegova ljubav prema slanini, piše Daily Mail.

Entoni Žinjak se rodio u Kolumbiji, ali ga je usvojila američka porodica i odrastao je u SAD. Za prevare je bio osuđen 2008. godine, jer je nanio štetu hotelu i nekolicini kompanija u visini od 10 hiljada dolara. Već tada se predstavljao kao princ i varao okolinu.

Tokom procesa je otkriveno da je muškarac manipulisao ljudima od 1991. godine uz pomoć lažnog identiteta. On je već tada imao penthaus u Majamiju i veliki broj raskošnih automobila. U ovom slučaju je odlučeno da bude oslobođen uz kauciju.

Posljednja epizoda koja je dovela do suda desila se u martu 2017. godine. Jedan od zaposlenih kod Žinjaka se povezao sa američkim preduzimačem Džefrijem Saferom. On ga je obavijestio da nasljedni princ Saudijske Arabije želi da uloži u ljetovalište Saferta 440 miliona dolara, prenose Nezavisne novine.

Amerikanac je povjerovao i pozvao princa u goste. Prevarant je došao u najnovijem ferariju sa diplomatskim tablicama (kupljenim na Ibeju). U avgustu je sâm Safer boravio u penthausu Žinjaka. Za vrijeme tog susreta “princ” je pokazao lažno pismo banke Dubaija koja garantuje 600 miliona dolara.

Istog mjeseca oni su se sreli u Aspenu. Tamo je Safer po prvi put osjetio da nešto nije u redu. On je primijetio da investitor iz muslimanske zemlje jede svinjetinu. Investitor je zatražio od službe bezbjednosti da provjeri prevaranta i on je odmah bio otkriven.

Nakon žalbe Safera, policija Floride je pokrenula sopstveni istragu. U novembru 2017. godine Žinjak je uhapšen na aerodromu na koji je došao pod lažnim imenom. U njegovom penthausu pronađene su vizitkarte sa različitim imenima, lažni diplomatski brojevi, kreditne kartice, hiljade dolara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: