Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U zemljama koje su se najbolje izborile sa pandemijom, liderice su žene

Preuzmite sliku

Primjer pravog liderstva u vrijeme krize možemo pronaći u državama poput Islanda, Tajvana, Njemačke, Novog Zelanda, Finske i Danske, gdje žene pokazuju svijetu kako se upravlja kada dođu teška vremena, piše “Forbes”.  

Ključne karakteristike koje su liderice ovih država pokazale jesu istina, odlučnost, ljubav i empatija.

Istina

Angela Merkel, njemačka kancelarka, veoma rano je istupila i mirno saopštila svojim građanima da se radi o ozbiljnom virusu koji će inficirati do 70% stanovništva. Merkel je virus uzela za ozbiljno. Njemačka je tako odmah započela sa testiranjima. Preskočili su fazu poricanja, ljutnje i neozbiljnosti koje su bile prisutne u drugim državama. Statistika zaraze u ovoj zemlji je znatno na niskom nivou u odnosu na susjedne evropske države, a očekuje se da uskoro počnu sa smanjenjem restrikcija koje su uvedene.

Odlučnost

Među prvima u donošenju ključnih odluka bila je Tsai Ing-wen’s na Tajvanu. Ona je još u januaru, sa prvim znakovima nove bolesti, uvela 124 mjere kako bi zaustavila širenje. Sada šalje 10 miliona maski za lice u Ameriku i Evropu. Ing-wen je na najbolji način odgovorila na epidemiju, držeći je pod kontrolom i do sada bilježeći samo šest smrtnih slučajeva.

Premijerka Jacinda Ardern na Novom Zelandu rano je uvela izolaciju i nivo uzbune je stavila na najveći stepen. Uvela je samoizolaciju za ljude koji dolaze na Novi Zeland veoma rano, kada je u cijeloj zemlji bilo samo 6 slučajeva, a odmah zatim u potpunosti zabranila ulazak stranih državljana. Jasnoća i odlučnost spasili su Novi Zeland od katastrofalnih posljedica. Do sredine aprila imali su samo četiri smrtna slučaja.

Tehnologija

Island pod vodstvom premijerke Katrin Jakobsdottir nudi besplatno testiranje svim svojim građanima, što će pomoći analiziranju širenja virusa i tako se naći rješenje za njegovo suzbijanje. Većina zemalja radi ograničen broj testiranja kod ljudi sa simptomima. Zbog masovnog testiranja i zbog detaljnog sistema praćenja zaraženih, nisu morali uvoditi mjere izolacije niti zatvarati škole.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katrín Jakobsdóttir (@katrinjakobsd) on


Sanna Marin postala je najmlađa premijerka kada je izabrana prošlog decembra u Finskoj. Ona na neobičan način  predvodi borbu protiv virusa koristeći influensere na društvenim mrežama, jer zna da ne prate baš svi tradicionalne medije koji izvještavaju o novonastaloj situaciji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

Ljubav

Premijerka Norveške, Erna Solberg, došla je na invoativnu ideju da se putem televizije direktno obrati djeci u Norveškoj, a slično je uradila i premijerka Danske Mette Frederiksen koja je održala pres konferenciju samo za djecu. Ona je odgovarala na pitanja djece, i objašnjavala im da je u redu da se osjećaju uplašeno. Ova ideja je zanimljiva i korisna istovremeno, jer je potrebno da i djeca znaju zbog čega se ovo sve dešava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erna Solberg (@erna_solberg) on

Empatija i briga koje su ove liderice iskazale čini se kao da dolaze iz druge dimenzije postojanja. Kada uporedite ove liderice i njihove priče sa muškarcima koji ovu situaciju koriste da učvrste svoju vladavinu u kojoj uglavnom okrivljuju druge, kontrolišu pravosuđe, marginaliziraju novinare i guraju svoje zemlje u mrak, poručujući “nikada se neću povući sa vlasti” (Trump, Bolsonaro, Obrador, Modi, Duterte, Orban, Putin, Netanyahu…), piše Forbes. (Azra.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,