Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U susret “smaku svijeta”: U prodaji “karte za raj” i “popust za pakao”

majica-smak-svijeta
Preuzmite sliku

Najavljeni “smak svijeta” 21. decembra, prema kalndaru Maja, kako ga tumače neki istraživači, mnoge uveseljava, naučnici lakonski poručuju da od toga – nema ništa, ali ima i onih koji ga priželjkuju.

majica-smak-svijetaOvih dana premijerka Australije Julia Gillard sa osmijehom je snimila videoobraćanje sunarodnicima povodom “predstojeće apokalipse”. Ona je podvukla da će ih braniti do kraja od bilo koje, čak i najnevjerovatnije opasnosti. Taj video je momentalno podijeljen svjetskim novinskim agencijama. Sudeći po konetekstu rečenog, to je bila šala, ali mnogi je prihvataju ozbiljno.

Zanimljivo je reagovanje poljskog lista Super expres, koji je objavio na svom siteu anketu o predstojećem “smaku svijeta”. Svakodnevno tamo “svraća” oko 120 hiljada čitalaca i njihova mišljenja o apokalipsi su vrlo pesimistična. “Poljaci su pesimisti, većina njih ne samo da čeka već i priželjkuje smak svijeta, kako svjedoči naša anketa” – konstatuje glavni urednik lista Radek Malinovski.

Pesimizam Poljaka dijele stanovnici mnogih zemalja svijeta. Preduzimljivi djelatnici aktivno zarađuju na ljudskom strahu. Tako se u Ukrajini na jednom internet-resursu prodaju “karte za raj” ili “pakao sa popustom”?! U prodaji su se pojavili (skupi) kompleti za smak svijeta u kojima su predviđeni lijekovi, namirnice, konopac i sapun – navodi Glas Rusije.

Istraživači koji su proučavali kalendar Maja i znaju ga kao “svoj džep” pokušavaju da na sve načine smire uzburkanu javnost. Direktor centra za proučavanje istorije i kulture Maja Konorozov Galina Jeršov ističe da su svi razgovori o “smaku svijeta” samo još jedan način da se izvuče novac od neupućenog stanovništva.

“To se čak ne može nazvati teorijom, jer teorija pretpostavlja neko naučno istraživanje – to je jednostavno šarlatanstvo. U kalendaru Maja nema uopšte nikakvih prognoza, nikakvih predskazanja o smaku svijeta. To je kamena ploha sa urezanim datumima, najvjerovatnije vezanim za kretanje Mjeseca. Ali tamo nema nikakvog teksta, ni jednog predskazanja” – ističe ona.

Ministar za turizam Meksika Glorija Gevara Manso govori o smaku svijeta istinite i objektivne stvari, pokušavajući da objasni javnosti tumačenje kalendara njenih predaka.

“Ruski naučnik Jurij Knorozov dešifrovao je jezik Maja. A jezik Maja i kultura Maja jedan je od najvažnijih doprinosa svjetskoj kulturi. U stvari, prema kalendaru Maja, neće nastupiti smak svijeta, nego će početi nova era” – poručuje Glorija Manso.

U epohi globalnih medija koji obiluju popularnim mišljenjima nije teško posijati paniku. Ali, naučnici spokojno poručuju: Neće biti smaka svijeta.

Povezano: Kako Bosanci reaguju na najavljeni smak svijeta (REAKCIJA)

Srna / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: