Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

U subotu je Dan ašure, sjećanje na važne historijske datume

Muslimani u subotu, 30. septembra obilježavaju dan ašure, sjećanje na važne historijske datume.

Tom prilikom muslimani se sjećaju teških trenutaka koje su vjerovjesnici imali tokom svog života, ali i milosti Uzvišenog Boga koji im je pomagao u najtežim trenucima širenja Božije riječi.

Prema hidžretskom kalendaru, ašura se obilježava desetog dana muharrema, a taj dan muslimani provode u postu i činjenju dobra. Prema tradiciji bosanskih kuća, pravi se specifično jelo nazvano prema ovom bitnom muslimanskom datumu.

Simbolika ašura ima razna porijekla, ali uglavnom se vezuje za poslanika Nuha i njegovu barku kojom se spasio od velikog svjetskog potopa. Ljudi su na barci jeli hranu koju su skuhali i međusobno je dijelili.

Pravljenje i dijeljenje ašure vezuje se za obnovu komšijskih i rodbinskih odnosa i njihovo ponovno rađanje.

Kako napraviti ašure?

Ovo je jelo od voća, orašastih plodova i žitarica. Obično ovo jelo sadržava između 7 i 77 namirnica, a najčešće se koriste: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnjaci), sjemenke suncokreta, tikve, ćurekot, pšenica, ječam, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće – cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, peršun, dud, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda. Od začina se koriste: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, biber, kakao, rogač, džumbir.

Jelo se kuha nekoliko sati, a na kraju se dodaju začini. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje