Utorak, 20. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U srcu grada: Ogromni park usred evropske prijestolnice u kojem živi čak 600 jelena

Jedan je od najvećih urbanih parkova u Evropi, s površinom od 7 kilometara kvadratnih veći je od poznatijeg Central Parka u New Yorku. Nalazi se samo 6 kilometara dalje od centra Dublina, a ulaz je besplatan.

Ono što vjerovatno najviše privuče posjetioce je činjenica da u ovom parku živi čak 600 jelena i košuta, a fascinantan je podatak da su mnogi od njih potomci krda koje je ovdje nastanjeno u 17. stoljeću.

Naime, park je otvoren 1662. godine pod imenom „Kraljevski park jelena“, za što su dovedeni jeleni iz Velike Britanije.

 • Danas ih možete promatrati kako šeću i žive slobodno u prirodi, ali sa sigurne udaljenosti. Park preporučuje da ih ne hranite (bar im trave ne nedostaje), te da poštujete njihov mir i svoju sigurnost. Jeleni su ipak divlje i plašljive životinje.

  Osim rogatih manekena, ovdje su dom pronašle vjeverice, šišmiši, lisice, zečevi, miševi i brojni drugi sisavci, ali i ribe i ptice. Suvišno je napominjati koliko je park važan za bioraznolikost grada čija je polovica već sada prekrivena asfaltom i zgradama.

  U sklopu parka nalazi se i gradski ZOO, jedan od najstarijih u Evropi.

  Svojom ljepotom posebno se ističe viktorijanski vrt uređen sredinom 19. stoljeća, gdje se u šarenilu cvijeća pored jezera nalaze prostor za piknik i dječje igralište. U parku je još jedan viktorijanski vrt koji je omeđen zidom i služi za razgledavanje.

 • U parku posjetitelji mogu vidjeti staru utvrdu u obliku nepravilne zvijezde, spomenike, Wellington – najviši oblisk u Evropi visok 62 metra, pa čak i 5 500 godina staru grobnicu u kojoj su pronađeni kosturi i posuđe (danas u Nacionalnom muzeju). Tu je nalazište najvećeg vikinškog groblja izvan Skandinavije.

  Međutim, najzanimljivija „nastamba“ je irska Bijela kuća – službena rezidencija irskog predsjednika. U istoj palači živio je i Winston Churchill dok je još bio malen. Kasnije je u svojim memoarima opisao djetinjstvo u parku kao jedne od „najsretnijih godina svog života“.

 • Danas ovdje živi još jedno važno političko lice – tzv. Farmleigh kuća rezidencija je američkog ambasadora.

  Dovoljno moćni da žive u najljepšem parku grada, ali nemoćni u borbi protiv glasne muzike kasno navečer: naime, u parku se često održavaju koncerti, te je poslužio i kao pozornica za neke od najvećih koncerata u Irskoj, poput onih U2, Red Hot Chili Peppersa i Coldplaya.

  Preporučujemo vam da ga obiđete tokom dana, a navečer odmorite u pubu. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,