Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U ovom hotelu papuče i namještaj sami odlaze na svoje mjesto (VIDEO)

Preuzmite sliku

Jedan od najmodernijih hotela na svijetu nalazi se u japanskom gradu Jokohami. Na ulazu u sobu goste dočekuju “pametne” papuče, a u njima isti takav namještaj. Hotel ProPILOT Park Ryokan je kombinacija tradicionalnog dalekoistočnog gostoprimstva i najsavremenije tehnologije, koju je razvio Nissan.

Hotel u planinskom mjestu Hakone, poznatom po izvorima tople vode, gostima nudi “pametna” iznenađenja, koja pored papuča, uključuju i namještaj koji se samostalno kreće.

Koristeći Nissanov automantski sistem kretanja i parkiranja, papuče se same “parkiraju” poslije pritiska na dugme, a u sobama se nalaze i “samoparkirajući” stolovi i podni jastuci, piše Indipendent.

“Ova tehnologija u automobilima zahtijeva snažne procesore, četiri kamere visoke rezolucije za obradu slike u realnom vremenu i 12 sonarnih senzora za procjenu okoline vozila. Nakon obrade sakupljenih informacija, sistem bezbijedno može da parkira automobil kontrolisanjem papučice gasa, kočnica, upravljača i mjenjača”, kaže potparol Nissana Nik Maksfild.

On dodaje da, kada je o papučama riječ, ona služe da podignu svijest ljudi o potencijalu automatizovanih tehnologija vožnje, a i sama primjena je mnogo jednostavnija. Svaki predmet koji se koristi ima “home” poziciju, koja se aktivira pritiskom na dugme.

Papuče imju dva mala točkića pomoću kojih se kreću, a koje se uvlače nakon što ih neko obuje. (b92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje