Ponedjeljak, 10. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U ovoj firmi žene nose ‘menstruacija bedževe’ za vrijeme onih dana

Čak se i u 2019. godini možemo složiti da je menstruacija i dalje tabu tema bez obzira gdje živite. Zbog toga je jedna japanska firma svoje radnice zamolila da za vrijeme menstruacije nose ‘period bedževe’, piše Upworthy.

Sve što možemo napraviti da menstruacija ne bude više tabu tema je korak u pravom smjeru. Da bismo to postigli, nema sumnje da moramo biti glasni i otvoreni, prenosi Tuzlanski.ba.

‘Period bedževi’, japanske firme  ‘Michi Kake’ koja proizvodi proizvode za seksualno zdravlje, sadrže lik iz crtića ‘Seiri-chan’ koji je u Japanu postao simbol menstrualnog ciklusa. Međutim, reakcije na ovu ideju su bile podijeljene.

 • Neke žene zbog nekih stanja poput sindroma policističnih jajnika ne mogu imati menstruaciju. Zbog toga, ovo ‘pravilo’ japanske firme bi moglo izolovati te žene i učiniti da se osjećaju manje vrijednima.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by ThePOBox Collective (@thepobox.in) on

  Također,  žene nisu jedine s maternicama. Trans muškarci s maternicama mogu dobiti menstruaciju i sigurno se ne bi osjećali ugodno da se trebaju šetati noseći na sebi ove bedževe.

  Japanska firma je predložila da bi oni koji nose bedževe mogli dobiti dodatnu pomoć ili duže pauze, što se čini prilično zaštitnički. Umjesto bedževa, vodstvo firme ‘Michi Kake’ trebalo bi se možda prije zapitati imaju li radnice pravo na besplatne menstrualne proizvode u firmi ili plaćeni oblik odmora.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Private Matters (@our.privatematters) on

  – U Japanu je tradicija da se o ženskoj seksualnosti i menstruaciji ne priča. Neće svi pozitivno reagovati na ovaj naš proizvod, ali ja sam jako uzbuđen oko toga. Nadajmo se da će naši ‘period bedževi’ žene učiniti snažnima, a ne izolovanima – rekao je Takahiro Imazu, voditelj trgovine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,