Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U ovoj evropskoj zemlji žive najbolji muževi

Preuzmite sliku

Ako želite brak iz bajke, otkrit ćemo vam za gdje morate kupiti kartu.

Rezultati nedavnog istraživanja Svjetske organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, otkrili su gdje u Evropi žive najbolji muževi, a odgovor će oduševiti sve slobodne žene, koje su trenutno u potrazi za jednim.

Naime, oni se skrivaju u susjednoj Sloveniji, a do rezultata su doveli podaci o vremenu, koje muškarci utroše na pomaganje svojim ženama.

Kod Slovenaca je to 114 minuta dnevno, provedenih u obavljanju kućanskih poslova, što je odličan rezultat u usporedbi s npr. Indijcima, kod kojih se radi o svega 19 minuta.

Na drugom mjestu našli su se Danci pa Estonci, a na četvrtom Francuzi, s 98 minuta utrošenog vremena.

U nekim slučajevima, kao što su npr. usporedbe s Indijcima, različite brojke dolaze uslijed velikih kulturoloških razlika,ali ni Evropljani iz nekih razvijenijih zemalja nisu puno vrjedniji po tom pitanju. Tako Talijani u kućanskim poslovima provedu manje od sat vremena dnevno, Mađari malo više od toga, a Turci tek 21 minutu.

Podjela poslova direktno je povezana s razlikom u muškim i ženskim plaćama. Žene, koje obično zarađuju manje, kućanske obaveze tako žele preuzeti na sebe, kako bi nadoknadile tu razliku. Pogađate, ta razlika je najmanja u skandinavskim zemljama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,