Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U neobičnoj spravi pokušao oceanom poput hrčka “otrčati” od Floride do New Yorka. Nije daleko dospio

Preuzmite sliku

More je muškarca koji je u napravi koja liči na točak za razonodu hrčaka htio otrčati od Floride do New Yorka u subotu izbacilo 48 kilometara južnije od njegove startne tačke u mjestu Sv. Augustin, javlja BBC.

Reza Baluchi je lokalnim medijima rekao da se na 1.609 kilometara dugačko putovanje otisnuo u humanitarne svrhe.

Ured šerifa Okruga Flagler rekao je da se Baluchi susreo s poteškoćama koje su dovele do njegovog povratka na kopno. Baluchi je sada na sigurnom, a tokom svoje relativno kratke morske avanture nije zadobio nikakve ozljede.

Obalna straža Sjedinjenih Američkih Država potom je došla pomoći Baluchiju te provjeriti da njegovo plovilo i on ispunjavaju sve njezine sigurnosne uslove.

Baluchi je napravu kojom je htio otputovati od Floride do New Yorka nazvao “mjehurom”, no fotografije koje napravio Ured šerifa Okruga Flagler svjedoče da je više riječ o metalnom cilindru u čiju su konstrukciju ugrađene brojne plutače. Reklo bi se prije da nalikuje kalemu, odnosno špuli.

Baluchi je za lokalne medije rekao da mu je namjera bila prikupiti novce za javne službe, pa tako i za Obalnu stražu.

Dodao je i da je ranije pokušao putovati pomoću svog “mjehura”.

Sigurnosne su ga službe 2014. godine morale doći spasiti kada je u sličnoj napravi zaglavio kod Sv. Augustina, a morale su intervenisati i 2016. godine kada je upao u probleme u vodama oko mjesta Jupiter u američkoj saveznoj državi Floridi.

– Pokazat ću ljudima da trebaju napraviti sve što naume. Nemojte nikoga slušati. Slijedite svoje snove – rekao je Baluchi lokalnim medijima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,