Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Lisabonu lutke imaju svoju bolnicu od 1830. godine (FOTO)

Preuzmite sliku

“Bolnica za lutke”, osjetljive igračke koje se brižno i s ljubavlju popravljaju i skupljaju već petu generaciju, smještena je u malenoj trgovini u staroj lisabonskoj gradskoj jezgri.

Lutke koje imaju svaka svoj “bolnički karton”, povjerene su ondje brizi vještih ruku koje im vraćaju oči, ruke ili novu kosu, koje pomno izabiru među stotinama “rezervnih dijelova” složenih u ladicama.

Ustanova osnovana 1830. opisuje se u turističkom vodiču kao jedna od najstarijih “bolnica za lutke” koja je još operativna i kao jedna od najboljih trgovina igračkama u svijetu, prenosi Hina.

Ponosna na taj dobar glas, vlasnica Manuela Cutileiro, ostala je skromna. “Radimo u svom kutku i ne brinemo se za rekorde i statistike”, rekla je za AFP.

Njezini klijenti su “muzeji i kolekcionari, a ponajviše privatne osobe koje su sentimentalno vezale za te predmete”, rekla je bivša učiteljica kojoj su danas 72 godine.

Historija porodične tvrtke počinje u 19. st. sa “starom damom” Carlotom da Silva Luz koja se bavila proizvodnjom krpenih lutaka sjedeći pred svojom trgovinom ljekovitim biljem na trgu Praca da Figueri, gdje je tada bila otvorena tržnica.

Postupno je ljekovito i aromatično bilje ipak prepustilo mjesto lutkama koje danas ispunjavaju izlog trgovine, ali i čitav muzej na prvom spratu.

Oko 4.000 lutaka poredano je od poda do stropa prostorijama uz radionicu gdje se njeguju one “bolesne”. Ondje se mogu naći stogodišnjakinje s porculanskom glavom, lutke u narodnim nošnjama iz različitih dijelova Portugala te nekoliko modernih Barbika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,