Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U kojim automobilima psi najviše vole da se voze

Preuzmite sliku

Automobilski internet portal “CarGurus” je u saradnji s engleskim Univerzitetom Lincoln obavio zanimljivo istraživanje – proučavali su uticaj putovanja na pse u dizel automobilu u odnosu na električno vozilo.

Dvodnevna analiza obuhvatila je 20 pasa, od kojih je svaki odveden na dva 10-minutna putovanja automobilom – jedno u električnom vozilu jedno u dizelašu. Tokom putovanja analizirano je njihovo ponašanje.

Studija koju je vodio Daniel Mills, profesor veterinarske bihejvioralne medicine na Univerzititetu u Lincolnu, otkrila je da su psi nemirniji u dizel automobilima u poređenju s električnim vozilima. Takođe je utvrđeno da su znakovi mučnine tokom vožnje u električnim automobilima smanjeni, navodi N1.

Analizom je takođe utvrđeno da nema dokaza koji bi upućivali na to da električna vozila imaju štetan učinak na dobrobit pasa, pri čemu je prelaz za pse između putovanja dizelašima na putovanja električnom verzijom vozila bio „gladak“.

Psi obuhvaćeni ispitivanjem ležali su otprilike trećinu putovanja u oba automobila, ali u dizel vozilima psi su u prosjeku 50 posto više puta mijenjali položaj nego u električnom vozilu. Ta razlika je vjerovatno uzrokovana promjenom nivoa vibracija, kaže ova studija.

Profesor Mills, kaže: „Znamo da će većina pasa putovati automobilom u nekom trenutku svog života, ako ne i svakodnevno. Ipak, kako će električna vozila sve više vladati ulicama, do sada nije bilo studija o njihovom učinku na pse. Naši rezultati jasno pokazuju da su psi opušteniji u električnim vozilima. Osim toga, zanimljivo i pomalo neplanirano otkriće studije je nivo mučnine u vožnji kod pasa“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,