Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Holandiji otvorena prva biciklistička staza od reciklirane plastike (VIDEO)

Preuzmite sliku

U Holandiji je otvorena prva biciklistička staza na svijetu u potpunosti napravljena od reciklirane plastike, što za cilj ima smanjivanje miliona tona odbačene plastike svake godine.

Biciklistička staza duga trideset metara, u 1.300 godina starom gradu Zvoleu na sjeveru Holandije, sadrži količinu plastike ekvivalentnu 500.000 čepova boca, pa se procjenjuje da je dva ili tri puta izdržljivija od tradicionalnih staza.

Osam miliona tona plastičnih boca, ambalaže i ostalog otpada završi u okeanu svake godine ubijajući morski život i ulazeći u ljudski lanac ishrane, navodi Program UN za životnu sredinu.

Projekat je prvi veliki korak prema održivim saobraćajnicama budućnosti napravljenim od recikliranog plastičnog otpada, rekli su u izjavi idejni tvorci staze An Kudstal i Simon Joritsma.

Vodeći stručnjak za zaštitu živtone sredine Gus Velders pozdravio je novu inicijativu holandske inženjerske firme KWS, kompanije za proizvodnju cijevi Wavin i francuske naftne kompanije Total, rekavši da je to “pozitivan korak” prema ponovnoj upotrebi odbačenih materijala.

Međutim, Ema Pristland, aktivistkinja “Prijatelja zemlje”, tvrdi da primarno rješenje plastičnog zagađenja leži u prevenciji nepotrebne upotrebe.

“Upotreba plastike za izgradnju biciklističkih staza može pomoći pri sklanjanju plastike iz odlagališta, ali još je nejasno šta se događa s tom plastikom, kada se istroši površina staze”, rekla je Pristland Fondaciji Tomson Reuters.

Gradovi poput Londona, Amsterdama i Pariza traže načine prelaska na cirkularnu ekonomiju. Pod time se podrazumijevaju: ponovna upotreba proizvoda, dijelova i materijala, sprječavanje stvaranja otpada ili zagađenja, kao i korištenje manje novih sredstava i energije.

Holandska Vlada je obećala da će prepoloviti upotrebu sirovina do 2030. godine, kao i da će ubrzati prelaz prema cirkularnoj ekonomiji.

Otvaranje druge biciklističke staze u selu Gitorn na sjeveroistoku Holandije, očekuje se u novembru. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje