Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U elektronskom otpadu ima više zlata nego u rudi zlata

Apple 26
Preuzmite sliku

Prema nekim procjenama elektronski otpad sadrži 40 do 60 puta više zlata u odnosu na rudu zlata, odnosno, tona čipova sadrži oko 200 grama zlata, a tona mobitela oko 300 grama zlata, prema samo pet grama u toni rude zlata.

\"AppleKoličina zlata u elektronskom otpadu je oko 50 puta veća od one koja može da se dobije iz rude zlata, pokazali su danas najnoviji podaci stručnjaka za reciklažu.

U saopštenju Univerziteta Ujedinjenih nacija i Globalne inicijative za e-održivost (GeSI) navodi se da količina zlata koja stoji neiskorištena u starim mobitelima, lap-topima i PC računarima, televizorima, i drugoj elektronskoj robi značajno raste, od čega se tek mali dio reciklira, prenela je agencija AFP.

Stručnjaci su naveli da se godišnje u elektronske proizvode ugradi više od 320 tona zlata, u vrijednosti koja prelazi 16 milijardi dolara, kao i 7.500 tona srebra, vrijednog pet milijardi dolara.

Kad je riječ o zlatu, samo deset do 15 odsto se reciklira, dok ostatak ostaje neiskorišten ili uništen u primitivnim postupcima reciklaže u ilegalnim radionicama.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: