Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U dubrovačkoj luci usidrena superjahta katarskog šeika (FOTO)

Preuzmite sliku

U dubrovačkoj luci Gruž u nedjelju je usidrena superjahta ”Katara” duga 125 metara, u vlasništvu katarskog šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija.

 ”Katara” je izgrađena 2010. godine u njemačkom brodogradilištu ”Lurssen”, a trenutno je 14. najveća jahta na svijetu. Plovi pod katarskom zastavom, a ime je dobila po prvom i najstarijem imenu poluotoka na kojem je Katar smješten.

 Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani, danas 63-godišnjak, član je vladajuće katarske porodice Al Thani, a on osobno bio je emir države Katar od 1995. do 2013. godine.

 • jahta-katara-3
 •  Prema izvještajima internacionalnih medija, njegovo bogatstvo procjenjuje se na 2,5 milijardi dolara, na vlast je došao mirnim pučem na emirskom dvoru 1995. godine. Tokom njegove osamnaestgodišnje vladavine katarska proizvodnja tekućeg plina porasla je na 77 miliona tona, a za njegove vladavine nekoliko je sportskih i diplomatskih događaja održano u Kataru. Također, njemu se pripisuje i dobivanje Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine, javlja Fena.

 • jahta-katara1
 •  Šeik Hamad osnovao je Qatar Investment Authority (QIA), koja je do 2013. godine uložila preko 100 milijardi dolara širom svijeta, među ostalim i u zračnu luku Heathrow, lanac robnih kuća Harrods, nogometni klub Paris Saint-Germain, Volkswagen, Siemens, Royal Dutch Shell itd.

  Šeik Hamad, koji je posjetio Dubrovnik prošle godine, ima tri žene i 24 djece, od kojih 11 sinova i 13 kćeri. (Tuzlanski.ba)

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,