Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U BiH živi više od hiljadu stogodišnjaka

Preuzmite sliku

U Bosni i Hercegovini živi 1.149 osoba koje imaju 100 i više godina, od kojih je 820 žena i 329 muškaraca, potvrđeno je iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Iz IDDEEA navode da najviše stogodišnjaka, njih 195, živi na području grada Sarajevo, te da je riječ o 131 ženi i 64 muškarca. Stručnjaci ističu da je duži vijek žena u odnosu na muškarce uobičajena pojava u cijelom svijetu, te da postoji više faktora koji na to utiču.

Prema riječima stručnjaka, i u Evropi je razlika pet do šest godina u korist žena, a u nekim zemljama svijeta, poput Japana, ta razlika je i veća. Prema dostupnim podacima, posljednji popis u BiH pokazao je da je među osobama starosti do 48 godina više muškaraca, međutim, nakon navršene 48. godine po brojnosti prednjače žene.

Što je populacija starija, sve veći je procenat žena u odnosu na muškarce, pa iznad 85 godina starosti dolaze dvije žene na jednog muškarca. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna starost umrlih u BiH u 2019. iznosila je nešto više od 74 godine. Žena koja je umrla 2019. godine u prosjeku je imala oko 77 godina, a muškarac oko 71 i po godinu. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,