Subota, 10. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U čast pioniru elektronske muzike: Današnji Google provjerava vaš talenat!

google-klavir
Preuzmite sliku

Robert Moog (23.05.1934. – 21.08.2005), bio je američki pionir elektronske muzike a danas bi obilježavao 78. rođendan.

\"google-klavir\"Google je u čast Robertu Moog-u, pioniru elektronske muzike danas na svom pretraživaću omogućio da se oprobamo u ovome muzičkom pravcu. Tu je Moog sintisajzer, koji vam omogućava da svirate klikom mišem ili pak tipkama na tastaturi (brojevi), da mjenjate tonove i svoje \”znanje\” da snimite, a na kraju da link svog muzičkog znanja negdje \”zalijepite\”. Sve što treba da uradite jeste da kliknete na GOOGLE i oprobate svoje elektronsko znanje.

Kako bi danas izgledala muzika da nije bilo Moogovih izuma? Izumitelj sintisajzera je na svoj način obilježio 20. vijek. Inspiracija mnogima, promjenio je način na koji danas slušamo muziku.

Rođeni Njujorčanin, oduvijek je bio drugačiji od ostalih. Bistriji od ostalih, pa su ga drugi klinci uzimali na zub i mlatili jer nije bio kao oni. Zato je puno vremena provodio kući, sa ocem koji se i sam zanimao za elektroniku.

Brzo je učio pa je i sam počeo da pravi razne spravice. Sa 14. godina, Robert je napravio svoj prvi \”theremin\”, po uputstvu iz nekog elektroničarskog uradi-sam časopisa. Sa druge strane, majka je željela da joj sin postane koncertni pijanista pa ga je tjerala da svakodnevno vježba.

\"Robert-Moog\"

Sebe je pronašao kada je upisao srednju školu – Bronx High School of Science. Tu se upoznao sa čudacima kakav je i sam bio, ljudima sa kojima se dobro slagao.

Kako bi danas izgledala muzika da nije bilo Moogovih izuma? Šta bi bilo sa R&B, rapom, rokenrolom, jazzom, da grupe poput Beatles, Funkadelica ili Herbia Hancocka nisku koristile Moogove klavijature. Pitanje je hipotetičko, jer sintisajzer je postao uobičajen dio mnogih muzičkih stilova. Tačan odgovor bi bio: prokleto dosadan!

Kada je počeo da pravi \”theremine\” sa svojim ocem godine, Robert nije ni sanjao kakav će uticaj imati, a doprinos razvoju raznim stilovima u narednih pedeset godina danas nije nimalo jednostavno obuhvatiti u cjelini.

I nekada, i danas kada ne stižemo da pratimo sva čuda moderne tehnologije. Robert Moog je na svoj način obilježio 20. vijek. Sam izumitelj, takođe inspiracija mnogima, promjenio je način na koji danas slušamo muziku.

Robert Moog je preminuo 21. augusta 2005. u 71. godini od posljedica bolesti: tumora na mozgu. Za sobom je ostavio trag u tehnološkom i kulturnom naslijeđu cijele planete.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: